Catatan

Tunjukkan catatan dari 2012

Hokkaido Chiffon Cupcakes

Imej
Selalu tertarik dengan pelbagai juadah yang dipamerkan di blog MASAM MANIS. Kali ini mencuba resepi ini:


HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/01/hokkaido-chiffon-cupcakes.html


4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder


4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster


Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin


Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata


Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hin…

Nasi Biryani Ayam

Imej
Ini adalah cara yang agak mudah untuk menyediakan nasi biryani ayam. Resepi ini adalah berdasarkan resepi daripada Chef Vah Reh Vah. Boleh rujuk video ini di youtube 




Nasi Biryani Ayam


persediaan:
1. Cuci bersih dan kemudian rendamkan beras basmathi(kali ini maisya cuma guna beras biasa) di dalam air selama lebih kurang 30 minit. Toskan.
2. Sediakan bawang goreng( kuantitinya bergantung dengan kuantiti ayam dan beras yang digunakan )


Bahan perapan:
Cili hijau, dihiris kasar
Daun pudina dan daun ketumbar, dihiris kasar
Halia dan bawang putih , ditumbuk lumat
Serbuk lada hitam
Jintan hitam dan jintan putih
Serbuk cili
Serbuk kunyit
Garam
Serbuk jintan putih
Serbuk ketumbar
Bay leaf(daun salam)
Mace(bunga pala)
Kulit kayu manis
Cengkih
Buah pelaga(green cardamom)
Black cardamom
Bawang goreng
Minyak 
Yogurt
*Boleh juga menggantikan kesemua rempah-ratus di atas dengan rempah biryani yang dijual di pasaran.


Cara-cara:
1. Perap ayam dengan bahan perapan lebih kurang 30 minit.( lebih lama lebih bagus )
2. Masukkan ayam …

French Apple Cake

Imej
French Apple Cake
One 9-inch (23 cm) cake
http://www.davidlebovitz.com/2010/11/dorie-greenspan-french-apple-cake-recipe/


3/4 cup (110g) flour
3/4 teaspoon baking powder
pinch of salt
4 large apples (a mix of varieties)
2 large eggs, at room temperature
3/4 cup (150g) sugar
3 tablespoons dark rum
1/2 teaspoon vanilla extract
8 tablespoons (115g) butter, salted or unsalted, melted and cooled to room temperature


1. Preheat the oven to 350ºF (180ºC) and adjust the oven rack to the center of the oven.


2. Heavily butter an 8- or 9-inch (20-23cm) springform pan and place it on a baking sheet.


3. In a small bowl, whisk together the flour, baking powder, and salt.


4. Peel and core the apples, then dice them into 1-inch (3cm) pieces.


5. In a large bowl, beat the eggs until foamy then whisk in the sugar, then rum and vanilla. Whisk in half of the flour mixture, then gently stir in half of the melted butter


6. Stir in the remaining flour mixture, then the rest of the butter.


7. Fold in the apple cubes until they’r…

Roti Puri

Imej
Roti Puri
resepi sumbangan Tillingtan di FNR, forum CARI


2 mugs of flour
About two thirds of a mug of hot water
Salt
oil for frying


Put the flour in a bowl and add the water gradually with one hand while mixing with the other. The dough will be very sticky at first but will soon form a lump that won't stick to your hand so much. When that happens, knead the lump a little with both hands to work out any lumps of dry flour.


Break off pieces of dough and roll them into balls about 5 in diameter. Flatten a ball with the palm of your hand then roll it out on a floured surface until it's about 12 cm in diameter. Toss it gently from hand to hand to shake off the excess flour, lay it on a plate and start on the next one. Once you've done three or four puris, put a large frying pan on the stove and heat some oil in it (about a centimetre depth).


Fry the puris two at a time if they will fit side by side in the pan. About one minute either side should be enough. They shouldn't be brown a…

Kek Pisang Gebu

Imej
Resepi dari Jintan Manis dot Com. Kek yang Maisya buat hasilnya agak kering, mungkin sebab pisang yang digunakan belum masak ranum. Kalau tambah sedikit susu atau santan mungkin hasilnya berbeza.




Kek Pisang Gebu
http://www.jintanmanis.com/kek/207-kekpisanggebu


2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang- dilenyek
1/2 cawan minyak masak
esen vanila
2 biji telur


caranya


1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.


2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.


3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.


4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

Kerabu Mangga

Imej
Kerabu Mangga


bahan-bahan:
Mangga muda
bawang merah
cili merah/cili hijau/cili api
limau kasturi
udang kering
kelapa parut
kacang tanah
gula 
garam


cara-cara:
-udang kering dibasuh dan direndam seketika, toskan. Sangai(goreng tanpa minyak) udang kering hingga garing. Tumbuk hingga lumat.
-kacang tanah disangai dan kemudian ditumbuk kasar.
-kelapa parut disangai hingga perang kemudian ditumbuk lumat.
-mangga dihiris halus
-bawang merah di hiris nipis
-cili dihiris nipis
-ambil air perahan limau kasturi
-gaulkan kesemua bahan hingga sebati


*maisya tambah sedikit daun pegaga yang dihiris halus 

DIY...Playdough

Imej
Jumpa resepi ni di internet ( from a few blogs ). Ni bukan resepi untuk dimakan ye. Masa mula-mula tengok resepi ingatkan dia salah taip sebab guna 1 cawan soda bikarbonat! Tapi bila check kat blog-blog lain pun tulis kuantiti yang sama, maknanya betullah resepi tu. Ada lagi beberapa resepi lain untuk buat playdough ni, cuba google kalau nak. Simpan playdough dlm bekas kedap udara di dalam peti ais supaya tahan lama. Jangan biarkan terlalu lama terdedah , nanti dia kering. Kalau nak buat banyak-banyak warna, boleh letak warna last sekali(sewaktu menguli)...selepas dibahagi-bahagi kepada beberapa bahagian.

Bolu Kukus Pecah Merekah

Imej
Jumpa resepi ini di blog RIMA. Nampak sungguh gebu.Hasilnya memang tidak mengecewakan.




BOLU KUKUS PECAH MEREKAH
By Lisa basuki
http://alleykitchen.blogspot.com/2008/07/bolu-kukus-si-penantang.html


Bahan :


2 telur ( 100 g )-
250 g gula -dikisar halus
1 sudu teh ( 8 g ) ovallette
250 g tepung gandum/tepung kek
50 g tepung jagung
200 cc air biasa / air kelapa / susu / santan-
1 sudu teh Essence Vanilla
2 sudu besar Paste/emulco Coklat






Cara Membuatnya :


- Siapkan acuan dan alas dengan paper cup.


- Panaskan kukusan


- Pukul telur, gula kastor dan ovallette sampai kental, kalau sudah terasa berat, masukan sebahagian air sedikit demi sedikit


- Masukkan tepung gandum dan tepung jagung berselang-seli dengan air, pukul terus sampai rata


- Ambil 1/3 bagian adunan dan campurkan paste coklat, kacau rata


- Sisa adunan putih ditambah essence vanilla.


- Isi acuan dengan adunan putih 1/2 bahagiannya, penuhi berselang-seli dengan adunan coklat dan putih menggunakan piping bag, sampai 7/8 tinggi paper cup


- Kukus dalam kukus…

Upside-down Pizza

Imej
Kalau nak describe hidangan ni ...mungkin boleh disamakan dengan bingka berlauk.

Upside-Down Pizza
loyang 9x9 inch
http://qurrataaayun.blogspot.com/2011/05/upside-down-pizza.html


Dough


2 bj telur
1 cawan susu
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar minyak
1/2 sudu kecil garam


- gaul sebati semua bahan.
- sedia utk diguna


Filling


1 keping dada ayam- kerat2
3 sosej/hotdog- kerat2
1/2 tin cendawan butang- hiris
1/2 bawang besar- dadu
3 ulas bawang putih- hiris halus
2 sudu besar tomato puree
1 sudu besar oregano
garam


- tumis bawang besar dan bawang putih sampai layu
- masukkan ayam dan tumis sampai ayam masak
- masukkan sosej, cendawan, dan tomato puree. masak kejap.
- gaulkan oregano dan perasakan garam


Keju secukupnya


Cara2:


Panaskan oven 180 degree
Letakkan filling dlm loyang ,tabur cheese atas filling.
cuahkan adunan 'dough' kat atas.
Bakar selama 25 minit, hingga keperangan.
Biarkan selama 5 minit sblm potong dan hidang.


*Maisya tabur lagi cheese kat atas sekali.
*dalam gambar yang dah dipotong tu Maisya telan…

Nasi Goreng Bawang Putih

Imej
Nasi Goreng Bawang Putih


Bahan-bahan:
Nasi 
Bawang putih
Udang kering
Cili api
Telur
Lobak merah( atau apa-apa sayur lain )
Garam


Cara-cara:
-Gaulkan nasi yang sejuk dengan garam dan telur
-Tumbuk bawang putih, udang kering dan cili api hingga lumat
-Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan garing
-Masukkan lobak merah
-Masukkan nasi
-Gaul hingga masak rata



Congo Bars

Imej
Ada yang mengatakan Congo Bars ini umpama gabungan antara brownies dan biskut coklat chips. Teksturnya agak moist dan chewy (tidak gebu seperti kek atau rangup seperti biskut), manakala rasanya pula seperti biskut coklat chip. Amaran: Kurangkan gula ikut kesesuaian...kalau ikut resepi asal, banyak betul gulanya!! Maisya tengok ramai food blogger yang letak cuma antara 200g ~ 300g sahaja.






Congo Bars
http://www.bakerella.com/i-hope-you-have-chocolate-chips-handy/


2 3/4 cup all purpose flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened
1 lb. light brown sugar (Maisya menggunakan 300g organic molasses sugar)
3 eggs
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips
1 cup chopped pecans (optional)-Maisya tak letak,cuma taburkan kepingan badam


By mixer:


Sift flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside.
Combine butter and sugar using a mixer until blended.
Add eggs, one at a time to sugar mixture, mixing on low in between each addition.
Add vanilla and mix.
A…

Honey Muffins

Imej
Muffin ni gebu macam kek. Maisya ikut seperti resepi sepenuhnya cuma sebab tak de blueberry so Maisya ambil dalam satu senduk adunan dan gaulkan dgn choc paste ( atau serbuk koko pun ok ) supaya nampak berseri sikit bila dah dimarblekan...tak de la plain je.




Honey Muffins (yield 12 standard size or 32 minis)
http://mybakingcottage.blogspot.com/2008/11/honey-muffins.html


Ingredients:
300g self-raising flour
150g castor sugar
15g milk powder
120g butter
30g honey
90g eggs
165g water
3g Vanilla essence
90g Blueberry (optional)


Method:
Preheat oven to 180°C.
Cream butter, sugar, milk powder and honey until light.
Add eggs in stages.
Sift in the Self-raising flour and add alternately with the water to the batter.
Blend in the blueberries and vanilla essence.
Bake for 20-25 minutes or until done.

Apam Indon

Imej
APAM INDON
Resepi asal: Blackmore Forum Cari
Sumber resepi: http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/04/apam-indon.html


5 biji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna


Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
Sediakan loyang ukuran 9 inci
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper


Ayakkan tepung bersama baking powder.
Campurkan garam ke dalam susu.
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.


Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke…

Kek Lapis Horlicks

Imej
Maisya cuma buat separuh adunan...ini versi orang nak-cepat-siap/malas...layer dia tebal dan tak sama...janji boleh makan.




KEK LAPIS HORLICKS-KOKO
http://rozzan.blogspot.com/2006/12/kek-lapis-horlicks-milo.html


Bahan-Bahan:
10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster (saya gunakan 200 gm)
240 gm tepung gandum
100gm horlicks
100gm serbuk koko
1 tin susu pekat (397gm)


Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu, pukul lagi hingga pekat dan rata. Masukkan susu pekat, kacau rata. Kemudian masukkan tepung, dikacau/gaul rata dan bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dicampur Horlicks manakala yg satu lagi di bubuh serbuk koko. Bakar selapis-selapis hingga selesai.


*layer pertama 150 C, api atas dan bawah, letak di rak tengah, 15 minit
*layer kedua dan seterusnya 140 C, api atas sahaja, letak rak bawah, 10 minit
*layer terakhir 150 C, api atas dan bawah, letak rak tengah, 10 ~ 15 minit

Hakka Cheen Loong Pau

Imej
Pertama melihat resepi ini di blog MaDiHaA http://mamawandiha.blogspot.com/2010/04/hakka-cheen-loong-pau.html , terus rasa tertarik untuk mencuba.

Hakka Cheen Loong Pau

Source : Aunty Yochana
http://auntyyochana.blogspot.com/2006/08/hakka-cheen-loong-pau.html

Ingredients for the skin:

200 gm. Hong Kong flour (I used all purpose flour)
1/2 tsp. baking powder
1 tsp. Instant Yeast
35 gm. castor sugar
40 gm. shortening
100 ml. water (if dough is too dry, add a little bit more water)

Ingredients for fillings:

Mix all together:

100 gm. roasted groundnuts - blend
1 Tbsp. sesame seeds - roasted
30 gm. castor sugar
a pinch of salt
some water

Method:

(1) Mix all the skin pau ingredients into a mixer and beat till you get a smooth pliable dough. If it's too dry, add in a little bit water.
(2) Scale into a round ball and let it rest for 1 hour.
(3) Scale proved dough into 40 gm. portions and then wrap with fillings of your choice. You can either wrap with peanut fillings or red bean paste. Press lightly to flatte…

Eggless Brownies

Imej
This is more like a chocolate cake so I added chopped almonds in the ingredients.


Eggless Brownies
http://chowtimes.com/2009/01/09/eggless-brownie/

Ingredients

1 cup all-purpose flour
1/2 cup cocoa powder, sifted to remove lumps
3/4 cup sugar
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
5 tablespoons melted butter, olive oil or vegetable oil
1 teaspoon vanilla
1 cup buttermilk (or 1 tablespoon of white vinegar + milk to make up 1 cup)
2 teaspoons instant coffee, dissolved in 1 tablespoon hot water (or one espresso shot)

Instructions

Preheat oven to 350F
Measure dry ingredients in a large bowl. Stir with a whisk or fork to combine.
Measure wet ingredients in a small bowl. Stir to combine.
Pour wet ingredients into dry ingredients, all at once. Stir with a spatula or spoon, just until all the dry ingredients are moistened.
Pour the batter into a greased 8″ square pan or a 11″x7″ rectangular pan.
Bake for 25 to 30 minutes, or just until the top springs back when lightly touched.
Cool on rack. This may be hard t…

No Knead Soft Cinnamon Rolls (Eggless)

Imej
Resepi yang mudah. Sesuai bila tak ada mood untuk menguli. Hasilnya tetap lembut.

No Knead Soft Cinnamon Rolls (Eggless)
http://sumarowjee.blogspot.com/2011/11/no-knead-soft-cinnamon-rolls-eggless.html

Ingredients for dough :

Milk - 1 cup (Maisya guna air)
Sugar - 1/4 cup
Vegetable Oil (or any flavorless oil) - 1/4 cup
Instant yeast - 1 teaspoon (or 1 1/4 teaspoons Active Dry Yeast)
All Purpose Flour - 260g (2 cups) plus 33g (1/4 cup) Divided use
Baking powder - 1/4 teaspoon
Baking soda - 1/4 teaspoon
Salt - 3/4 teaspoon

For the filling: Alter the quantities to suit your taste.

Cinnamon powder - 3/4 teaspoon
Soft Brown sugar or white sugar - 3 tablespoons
Unsalted butter, soft - 2 tablespoons

Procedure: First things first. Measure out all your ingredients and keep them ready.
-Mix milk, sugar and vegetable oil in a pan, preferably one big enough to mix the dough in too, less cleanup later. Scald (heat until just before boiling) the mixture. Leave to cool for 45mins to an hour. The milk mixture must …

Kek Lumut

Imej
Maisya jumpa resepi ini di blog Azlita Aziz http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/01/kek-lumut.html. Resepi asal dari Dayang Jack. Maisya bakar kek ini menggunakan teknik baine marie selama sejam pada suhu 160 C , api atas dan bawah dan seterusnya tambah lagi 10 minit tanpa teknik baine marie pula menggunakan hanya api bawah. Bahagian atas kek ditutup dengan aluminum foil apabila dah nampak perang(lebih kurang pada minit ke 50 - 60 supaya tak hangus.

KEK LUMUT
Resepi oleh : http://dayangjack.blogspot.com/2009/10/kek-lumut.html

Bahan-bahan ( loyang 7 " x 7 ")
1 cawan tepung gandum ~ diayak
1 cawan horlicks
3/4 cawan gula halus
250 g mentega
4 biji telur A
pewarna hijau secukupnya
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla

Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederh…

Apam Koko

Imej
Resepi di ambil dari fotopages mamaFaMi tetapi resepi asal dari blog http://serojakitchen.blogspot.com . Maisya ubah sedikit kuantiti tepung gandum dan serbuk koko.

APAM KOKO
resepi asal dari http://mamafami.fotopages.com/?entry=1997721
Bahan-bahan :

1 3/4 cawan tepung gandum (resepi asal menggunakan 2 cawan tepung)
4 sudu besar serbuk koko (resepi asal menggunakan 2 sudu besar)
11g yis kering
1 cawan gula
1 cawan air

Method :
1. Panaskan pengukus.
2. Ayak tepung dan serbuk koko. Gaul bersama yis.
3. Campurkan gula dengan air dan tuang ke dalam bahan kering. Gaul rata. Adunan adalah sangat pekat.
4. Rehatkan lebih kurang 20 minit.
5. Alas acuan dengan papercups atau griskan dengan minyak.
6. Isikan adunan ke dalam acuan hingga penuh.
7. Kukus dengan api besar selama 5 - 6 minit.