Bolu Kukus Pecah Merekah
Jumpa resepi ini di blog RIMA. Nampak sungguh gebu.Hasilnya memang tidak mengecewakan.
BOLU KUKUS PECAH MEREKAH
By Lisa basuki
http://alleykitchen.blogspot.com/2008/07/bolu-kukus-si-penantang.html
Bahan :
2 telur ( 100 g )-
250 g gula -dikisar halus
1 sudu teh ( 8 g ) ovallette
250 g tepung gandum/tepung kek
50 g tepung jagung
200 cc air biasa / air kelapa / susu / santan-
1 sudu teh Essence Vanilla
2 sudu besar Paste/emulco Coklat
Cara Membuatnya :
- Siapkan acuan dan alas dengan paper cup.
- Panaskan kukusan
- Pukul telur, gula kastor dan ovallette sampai kental, kalau sudah terasa berat, masukan sebahagian air sedikit demi sedikit
- Masukkan tepung gandum dan tepung jagung berselang-seli dengan air, pukul terus sampai rata
- Ambil 1/3 bagian adunan dan campurkan paste coklat, kacau rata
- Sisa adunan putih ditambah essence vanilla.
- Isi acuan dengan adunan putih 1/2 bahagiannya, penuhi berselang-seli dengan adunan coklat dan putih menggunakan piping bag, sampai 7/8 tinggi paper cup
- Kukus dalam kukusan dengan api besar selama 15 minit untuk acuan kecil, dan 20-25 minit untuk acuan besar.
*kali kedua Maisya buat, Maisya masukkan semua bhn dlm mangkuk dan terus putar menggunakan mixer dengan kelajuan tinggi sehingga adunan pekat dan bewarna pucat. Hasilnya tetap lembut dan gebu.
*gunakan telur dan air yg sejuk( dari peti ais ) untuk mendapatkan hasil yang terbaik
BOLU KUKUS PECAH MEREKAH
By Lisa basuki
http://alleykitchen.blogspot.com/2008/07/bolu-kukus-si-penantang.html
Bahan :
2 telur ( 100 g )-
250 g gula -dikisar halus
1 sudu teh ( 8 g ) ovallette
250 g tepung gandum/tepung kek
50 g tepung jagung
200 cc air biasa / air kelapa / susu / santan-
1 sudu teh Essence Vanilla
2 sudu besar Paste/emulco Coklat
Cara Membuatnya :
- Siapkan acuan dan alas dengan paper cup.
- Panaskan kukusan
- Pukul telur, gula kastor dan ovallette sampai kental, kalau sudah terasa berat, masukan sebahagian air sedikit demi sedikit
- Masukkan tepung gandum dan tepung jagung berselang-seli dengan air, pukul terus sampai rata
- Ambil 1/3 bagian adunan dan campurkan paste coklat, kacau rata
- Sisa adunan putih ditambah essence vanilla.
- Isi acuan dengan adunan putih 1/2 bahagiannya, penuhi berselang-seli dengan adunan coklat dan putih menggunakan piping bag, sampai 7/8 tinggi paper cup
- Kukus dalam kukusan dengan api besar selama 15 minit untuk acuan kecil, dan 20-25 minit untuk acuan besar.
*kali kedua Maisya buat, Maisya masukkan semua bhn dlm mangkuk dan terus putar menggunakan mixer dengan kelajuan tinggi sehingga adunan pekat dan bewarna pucat. Hasilnya tetap lembut dan gebu.
*gunakan telur dan air yg sejuk( dari peti ais ) untuk mendapatkan hasil yang terbaik
Ulasan