Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2008

Cookies

Imej
Ni plak himpunan cookies yg pernah dicuba...resepi biskut raya pun baru nak letak ni...hu..hu...






Guna resepi Coffee Cookies ni tapi ubah sikit, campur serbuk koko..so jadik Mocha Cookies la...terlebih rajin bubuh dlm piping bag dan pipe bentuk macam rose guna nozzle star....tapi adunan ni bila dah lama dia agak keras sikit so susah nak pipe, bila dah akhir-akhir tu maisya just senduk guna sudu jer.

Coffee Cookies - yani@myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/221

Bahan-bahan
240g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
3 sudu besar instant coffee ( maisya guna 2 sb coffee dan 1 sb serbuk koko )
1 biji telur
80g gula halus
60g gula perang
100g unsalted butter- suhu bilik

Cara-cara
-Ambik 2 sudu besar instant coffee campurkan dengan 2 sudu besar air panas. Kacau dan ketepikan.
-Pukul butter sehingga jadi bentuk krim
-Dalam bekas lain, campurkan kedua-dua jenis gula dan kacau.
-Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam butter. Pukul sehingga putih/ kembang
-Masukkan telur sikit demi sedikit dan pu…

Homemade Cheese

Imej
Pernah tak cuba buat cheese sendiri? Sejak Maisya terjumpa resepi mudah untuk buat cheese sendiri kat rumah memang teringin nak cuba tapi asyik tertangguh jer. At last berjaya juga merajinkan diri untuk cuba.

Cheese yang paling sempoi nak buat ialah Yogurt Cheese...cuma beli natural yogurt tu( cth jenama Sunglo )...lepas tu letak atas tapis yg dialas dengan kain dan biarkan semalaman untuk mengasingkan cecair....dah jadik le yogurt cheese!

Yogurt cheese dan cottage cheese boleh menggantikan cream cheese;

1 cup Cream cheese =
1 cup pureed cottage cheese OR 1 cup plain yogurt, strained overnight in a cheesecloth
(info dari http://allrecipes.com/HowTo/Common-Substitutions/Detail.aspx )


Tapi sebab asyik terlupa jer nak beli natural yogurt ni so Maisya try resepi yg paling simple yang Maisya jumpa kat sini:

Cottage Cheese
http://www.ajiwai.com/otoko/make/cottage.htm
1 liter susu
1/2 cawan air perahan lemon/ cuka

-tuangkan air perahan lemon ke dalam susu yg telah dipanaskan ke suhu lebih kurang 60 C. …

Aneka Puding & Agar-agar

Imej
Himpunan beberapa resepi utk puding & agar-agar yg dah lama terperuk dlm PC.



PUDING LAICI –kak liza
http://hanieliza.fotopages.com/?entry=909314

bahan –bahan:
10 gm agar-agar serbuk atau 1 paket agar-agar strips [28 gram]
6 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici dalam tin... [dimesin beserta dengan airnya]
1 tin laici [untuk hiasan jika mahu]

Cara:
1. Masakkan agar-agar bersama air sehingga larut.
2. Masukkan gula. Biarkan hingga gula larut. [jika gunakan agar-agar strips kena tapis]
3. Masukkan laici yg dah dimesin dengan airnya dan susu cair. Kacau rata. Tutup api.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Sejukkan
5. Hidangkan bersama buah laici.

NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit, gunakan sudu untuk memakannya.....




PUDING KASTAD BERJELLY

Bahan Puding :
1 cawan susu cair
1 cawan gula
1 cawan tepung kastad
1 cawan tepung jagung
5 cawan air

Bahan jelly: nak senang gula instant jelly brand nona etc tu jer...guna perasa strawberry ke...tapi kalau terpaksa …

Rendang Daging Masak Hitam

Imej
Lepas tengok resepi ni di blog Ujen, lepas tu dicuba oleh Maklang dan jugak Noora....Maisya pun teringin gak nak try since sama-sama orang Perak kan...he..he..Cuma masalahnya tak tahu apa itu jintan pedas dan biji rempah...tak sempat tunggu reply dari ujen pasal bahan-bahan tu Maisya buat berdasarkan andaian sendiri...Maisya rasa jintan pedas tu jintan putih sebab mesti bukan jintan manis kan..biji rempah tu plak Maisya agak ketumbar sebab pernah jumpa paket rempah tulis rempah biji= coriander seeds. Bila dapat reply dari Ujen, jintan tu dah betul tapi biji rempah tu bukan ketumbar...alamak salah le plak, tapi sedap jer masa buat haritu...he..he..dan yg penting senang nak buat! ##pembetulan dari ujen....memang betui dah biji rempah tu = biji ketumbar.

Rendang Daging Masak Hitam
Resipi Asal : Mak ujen http://periukbelanga.jugem.jp/?cid=1

Bahan2
1 kg daging

Di Kisar halus
3 biji bawang besar
20 tangkai cili kering

Bahan di goreng tanpa minyak dan di kisar/tumbuk halus
20 sen Jintan Pedas
20 sen Bi…

Kaya Boxes(?)

Imej
Minggu lepas cuba buat kaya balls...mula tu guna acuan kuih cara tapi leceh le plak. Pernah baca ada yg bakar adunan ni dlm oven guna acuan muffin so disebabkan kemalasan yg melampau masa tu maisya guna loyang cutter jer.Gris dengan minyak kat loyang dan jugak cutter tu. Curah separuh adunan dalm loyang, lepas tu letak cutter dia. Sudukan kaya kat setiap petak( guna piping bag senang sikit ), lepas tu tutup setiap petak dengan adunan yg selebihnya( guna piping bag ). Bakar guna api atas & bawah suhu 145 C selama lebih kurang 25 minit. Bila dah sejuk boleh le keluarkan dari loyang...part nak keluarkan dari cutter ni yg leceh sikit. Kena keluarkan satu-satu.Nie dia hasilnya....Kaya Balls (tapi dah bentuk kotak so panggil Kaya Boxes kot? ). Inti kaya tu maisya beli jer...malas nak buat sendiri.

Maisya bawak gi rumah member, semua sibuk tanya kuih apa dan siap ada yg mintak resepi. Nasib baik ingat lagik resepinya dlm kepala sebab baru buat so dapat le dia salin resepi.

RESIPI KAYA BALL

Selamat Datang Tahun 2008!

Imej
Lama sungguh tak update blog ni....hujung tahun agak sibuk dengan persiapan untuk kenduri kawin adik. 2 minggu sebelum kenduri maisya dah balik ke kg. Maisya buatkan 3 jenis biskut dan sebiji kek untuk hantaran. Maisya buat biskut Tart Ros, Marble Shortbread dan Biskut Tembikai.

Kek untuk hantaran maisya buat kek coklat kukus, topping dengan melted chocolate. Tabur badam cincang atas kek; buat bentuk love. Lepas tu lekatkan biskut 'love letters' keliling kek tu. Lastly ikat plak dengan riben.
Ini sebiji lagi kek maisya buat utk pengantin potong waktu petang tu. Mulanya nak buat kek 2 tingkat( adik request ...dah beli dah tiang kek tu) tapi di sebabkan beberapa faktor; kek tak berapa naik ( tak biasa guna oven besar kat rumah mak tu...), terpaksa combine 2 kek jadik 1 & tak cukup masa! ( bila ada anak kecik susah le nak buat kerja...)...terpaksalah berpuas hati dengan kek ni jer....decoration untuk kek ni pun maisya tak puas hati...nampak agak kosong sebab tak sempat dah na…