Cookies

Ni plak himpunan cookies yg pernah dicuba...resepi biskut raya pun baru nak letak ni...hu..hu...






Guna resepi Coffee Cookies ni tapi ubah sikit, campur serbuk koko..so jadik Mocha Cookies la...terlebih rajin bubuh dlm piping bag dan pipe bentuk macam rose guna nozzle star....tapi adunan ni bila dah lama dia agak keras sikit so susah nak pipe, bila dah akhir-akhir tu maisya just senduk guna sudu jer.

Coffee Cookies - yani@myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/221

Bahan-bahan
240g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
3 sudu besar instant coffee ( maisya guna 2 sb coffee dan 1 sb serbuk koko )
1 biji telur
80g gula halus
60g gula perang
100g unsalted butter- suhu bilik

Cara-cara
-Ambik 2 sudu besar instant coffee campurkan dengan 2 sudu besar air panas. Kacau dan ketepikan.
-Pukul butter sehingga jadi bentuk krim
-Dalam bekas lain, campurkan kedua-dua jenis gula dan kacau.
-Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam butter. Pukul sehingga putih/ kembang
-Masukkan telur sikit demi sedikit dan pukul lagi
-Kemudian masukkan pula instant coffee yang telah dicairkan. Kacau.
-Dalam bekas lain, ayak tepung gandum dengan baking powder. Kemudian campurkan 1 sudu besar
instant coffeeyg tak dicampur dengan air(ni maisya guna serbuk koko). Kacaukan.
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter tadi sambil dikacau.
-Drop adunan tadi ke atas loyang yang dilapik dengan oven paper. Taburkan sedikit instant coffee ke atasnya.(tak buat pun)
-Bakar dengan suhu 180C selama 15-20 minit (maisya bakar dengan suhu 160 C, api atas & bawah..selama 10 minit untuk yg saiz nipis dan kecik...15 minit utk yg besar dan tebal)







Tart ros ni dah lama teringin nak buat tapi sebab leceh tu yang malas ... at last buat jugak utk hantaran adik haritu. Mula- mula tu maisya guna jem strawberry yg biasa tu jer so bila masak dia meleleh le plak...comot plak jadiknya. Dah separuh jalan maisya teringat yg ada forumer kat FNR cakap kalau nak guna jem biasa kena masak jem tu dan campur dengan tepung jagung sikit( bancuh tepung jagung dengan air sikit dan masukkan dalam jem ..masak le sampai pekat sikit )...bila dah buat macam tu barulah tak comot biskut.

TAT ROS

3/4 cawan gula aising
1 cawan mentega
1 cawan tepung jagung
1 biji kuning telur
Sedikit tepung gandum ikut lembut (lebih kurang 1 3/4 cawan)
Jem sbg inti
Cawan kertas

1. Putar gula aising bersama mentega seketika.
2. Masukkan kuning telur, putar lagi.
3. Masukkan tepung jagung, gaul sebati.
4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai.
5. Canai setebal 3/4cm, terap dgn acuan kuih bentuk bulat.
6. Sapukan jem di permukaan biskut dan lipat dua.
7. Buat dua keping dan cantumkan.
8. Masukkan kedlm cawan kertas sebelum dibakar hingga masak.







JEJARI OATS


resepi dari kak penyulawa FNR

250g butter
4 oz castor sugar
2 cups roll oats- blend
2 tablespoon coco
2 cups flour


gelek shape fingers, bake, gelek dgn icing sugar+ susu tepung.
sedap... rupa tak cantik sangat tapi sedap...








Biskut cornflakes ni maisya tambah jem strawberry kat tengahnya...saja nak bagi berseri sikit!


Biskut Cornflakes


resepi dari sue FNR

180gm tpg gandum
150gm butter
80gm icing sugar
50gm tpg jagung
1kuning telur
80 gm cornflakes (hancurkan) - gunakan brand nestle.nipis & ranggup sikit.tak pun beli kat BWY..murah
1/2 sudu teh baking powder

Pukul butter & gula sampai berkrim. Masukkan kuning telur. Pukul lagi then masukkan cornflakes & tpg jagung. Uli adunan sambil masukkan tpg gandum sedikit2. Kalau lembik biarkan sebentar.Bulat2kan sebesar guli..nak gaul dgn cornflakes pun boleh. bakar hingga masak


try la..best sebab dia rangup....






Sanggup beli loyang cutter semata-mata nak buat biskut ni. Nasib baik menjadi! Untuk topping tu maisya lebihkan coklat dan kurangkan white chocolate.

Biskut Shortbread/Choco Batik
Sumber : Anis Adlina

Bahan (utk base biskut)
240g tepung gandum
100g gula kastor
80g serbuk badam
200g butter
90g susu tepung

Cara
1. Alas acuan 10x12 dengan kertas minyak (biar terjuntai sikit supaya mudah biskut dikeluarkan nanti)
2. Gaul kesemua bahan hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan/canai adunan sehingga padat dan rata dlm acuan.
4. Tekan alat pemotong ke dalam adunan biskut dan bakar pada suhu 180 selama 12’.
5. Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong dan biarkan sehingga biskut sejuk sebelum dihias dengan coklat.

Bahan Hiasan
250g coklat masakan (boleh tambah jika suka banyak coklat)
200g coklat putih (kurangkan jika tak gemar corak sarat)

Cara
1. Cairkan coklat masak, kemudain tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
2. Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak.
3. Tarik coklat putih dengan lidi utk dijadikan corak batik.
4. Masukkan semula alat pemotong kedlm biskut dan sejukkan dlm fridge selama 10’ atau sehingga coklat telah keras ( tak payah sejukkan dlm fridge...letak je kat luar kejap je dia kerasnya.)
5. Bila coklat dah beku, keluarkan alat pemotong dan pisahkan biskut sebelum menyimpan biskut dlm bekas kedap udara.






Biskut oren ni buat saja-saja utk anak-anak makan...buat pun tak de resepi...maisya ambik marjerin sikit lepas tu campur dengan gula( maisya selalu kisar halus gula kasar tu...senang nak sebati dengan marjerin ).....bila dah sebati campur plak kordial oren sunquick tu sikit...kacau rata. Last sekali masukkan tepung sikit-sikit sampai le jadik doh, tambah jugak tepung kastad sikit....lepas tu ikut suka le nak buat bentuk apa. Yg gambar atas ni buat bulat dan lorekkan dengan toothpick.


Ulasan