Sunday, January 20, 2008

Aneka Puding & Agar-agar

Himpunan beberapa resepi utk puding & agar-agar yg dah lama terperuk dlm PC.



PUDING LAICI –kak liza
http://hanieliza.fotopages.com/?entry=909314

bahan –bahan:
10 gm agar-agar serbuk atau 1 paket agar-agar strips [28 gram]
6 cawan air
1 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici dalam tin... [dimesin beserta dengan airnya]
1 tin laici [untuk hiasan jika mahu]

Cara:
1. Masakkan agar-agar bersama air sehingga larut.
2. Masukkan gula. Biarkan hingga gula larut. [jika gunakan agar-agar strips kena tapis]
3. Masukkan laici yg dah dimesin dengan airnya dan susu cair. Kacau rata. Tutup api.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Sejukkan
5. Hidangkan bersama buah laici.


NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit, gunakan sudu untuk memakannya.....






PUDING KASTAD BERJELLY

Bahan Puding :
1 cawan susu cair
1 cawan gula
1 cawan tepung kastad
1 cawan tepung jagung
5 cawan air

Bahan jelly:

nak senang gula instant jelly brand nona etc tu jer...guna perasa strawberry ke...tapi kalau terpaksa buat sendiri boleh try buat cam ni:

2 sudu kecil agar-agar serbuk
1 1/2 – 2 cawan air
1 cawan air sirap dari 1 tin fruit cocktail( tambah air jika tak cukup…tambah gula jika kurang manis)
sedikit sirap ros

buah-buahan koktel dalam tin

Cara
1. Masukkan semua bahan puding dan kacau dalam periuk di atas api sehingga pekat.
2. Masukkan dalam bekas.
3. Taburkan buah-buahan koktel dalam tin di atas puding
4. Masakkan air dan agar-agar hingga larut, masukkan bahan yg selebihnya dan kacau rata. Tuangkan atas puding dan sejukkan.






AGAR-AGAR GULA MELAKA
http://babybatriesyia.fotopages.com/?entry=826900

Bahan-bahan:
200 ml air
180 gm gula melaka
3 sudu kecil serbuk agar agar
1 helai daun pandan - diikat kecil
300 ml santan pekat ( dicampur sedikit garam)

Cara
- Masakkan air, serbuk agar-agar hingga agar-agar larut.
- Masukkan gula melaka dan daun pandan, biar gula larut dan adunan mendidih.
- Keluarkan daun pandan. Masukkan santan, biar mendidih sebentar(tak perlu kacau) dan tuangkan segera ke dalam bekas. Sejukkan.






DADIH STRAWBERRY


1/2 sudu besar agar-agar serbuk
1 liter(1 kotak) susu perasa strawberry
1 cawan air
4 – 5 sudu besar gula

Masakkan agar-agar dengan air hingga larut.
Tambah gula, masak hingga larut
Tuangkan susu strawberry, kacau rata dan tuang ke dalam bekas. Sejukkan.









Rich Chocolate Pudding.....first time buat masa bulan puasa yg lepas, terus jatuh cinta dengan puding ni...sedap! Memang terasa coklatnya. First time dulu buat ikut resepi dari myresipi, tapi second time buat Maisya dah ubah sikit sebab tak de susu tepung so guna susu pekat. Puding ni maisya buat lembut sikit, makan pakai sudu.

Nie version asal

RICH CHOCOLATE PUDDING -junjs11 @ myresipi
http://myresipi.com/top/detail/1071

Bahan-bahan:
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
10g serbuk agar2 (Tanpa perisa) -maisya kurangkan, saja nak bagi dia lembut sikit

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.


*Kalau omit serbuk agar-agar, air guna 4 cawan sahaja.


Nie plak version yg dah dimodified

RICH CHOCOLATE PUDDING :

A
1/2 cup cocoa powder
4 tbs tepung jagung
1 cup water
#campur bahan-bahan ni dan kacau hingga sebati

B
1 cup condensed milk
2 cups water
1 tsp vanilla essence
#campur bahan ni dan kacau sebati

C
3 tbs butter

D
2 tbs agar-agar flakes(* refer nota kaki dibawah )
1 1/2 cups water
#campur kedua bahan ini dah masak hingga agar-agar larut sepenuhnya.
#masukkan bahan A,B...kacau sentiasa hingga hampir mendidih
#masukkan bahan C dan kacau hingga pekat
#tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan



*agar-agar flakes:
nie maisya kisar agar-agar strips tu guna blender kering tu sampai jadik serbuk kasar ...senang nak sukat.


Rujukan utk penggunaan agar-agar taken from http://www.vegcooking.com/vegcooking-gelatinalt.asp :
- 1 Tbsp. of agar-agar flakes is equal to 1 tsp. of agar-agar powder
- Set 2 cups of liquid using 2 tsp. of agar-agar powder, 2 Tbsp. of agar-agar flakes
- Keep in mind that highly acidic ingredients, such as lemons, strawberries, oranges,
and other citrus fruits, may require more agar-agar than the recipe calls for.
Also, enzymes in fresh mangoes, papaya, and pineapple break down the gelling
ability of the agar-agar so that it will not set.
Cooking these fruits before adding them to a recipe, however, neutralizes the
enzymes so that the agar-agar can set.
- Substitute powdered agar-agar for gelatin using equal amounts.





I think this one boleh letak under kategori puding jugaklah...combination kek dan jelly.
Resepi asal menggunakan gelatin tapi maisya guna agar-agar. Kalau ikut kata empunya resepi, bila tuang adunan jelly tu ke atas kek, adunan jelly tu akan meresap ke dalam kek dan berkumpul di bahagian bawah kek...tapi maisya buat tak jadik camtu pun...dia dok stay kat atas kek tu jer , adakah sebab penggunaan agar-agar ? Tak taulah....tapi sedap jugak kombinasi dua ni...lebih kurang pandan layer cake lah cuma perasanya jer berbeza.

KEK CAPUCCINO - tulip77@myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/3272

Bahan-bahan ( loyang 20cm )
1 keping kek span berukuran 20cm
250ml air kopi (3sb serbuk kopi segera + air panas)
2sb serbuk gelatin
250ml susu pekat

Cara-cara
Alas dasar tin 20 cm dengan kek span
Larutkan gelatin di dalam air kopi panas, campurkan dengan susu pekat. Kacau rata.
Tuangkan ke atas kek span dan biarkan ia meresapsepenuhnya. Simpan di dalam peti sejuk (bhgn bawah) selama beberapa jam atau hingga keras. Cover loyang dgn cling film Bila dah elok beku, keluarkan dari loyang dengan cara terbalikkan loyang untuk mendapatkan lapisan jeli di bhgn atas
.

6 comments:

soulha said...

jeles tengok puding dia cute2 nya....kita nak buat kena tunggu spring skit..sejuk2 nie takut tk jalan

Maisya said...

tu yg byknya himpunan gambar sejak bulan posa haritu, bulan posa memang tiap hari kena ada puding or agar-agar...hari biasa jarang sikit buat puding ni.

masriyah said...

macam-macam puding dan agar-agar ada... rambang mata dibuatnya..makan sejuk-sejuk sedapp kan..

Maisya said...

memang sedap makan kalau time musim panas...sejuk je tekak.

Anonymous said...

k.maisya nk tanya psai puding lapis jelly tu..
klu ikt resepi akak tu dapt byk mn ye klu kite letak dlm bekas kecil yg pendek tu?klu yg tinggi tu dapt bape plak?
satu lagi..susu cair tu pakai susu pekat manis@ susu evaporated tu?
sy pernh buat puding ni..ikut resepi akak tapi guna susu cair full cream uht..mybe sbb tu ke,x manis puding saya tu..@ ade sbb lain???
=>enan_zulikh@yahoo.com<=

Maisya said...

enan,
tak sure le byk mana tapi sebanyak yg dlm gambar tu le.
susu cair tu akak biasanya guna susu cair ideal/carnation tu.
kalau rasa tak manis lain kali boleh tambah gula lagi.