Catatan

Tunjukkan catatan dari 2005

Chicken

Imej
Ayam Rampai
Ini ada satu resepi yg simple dan sedap. Kalau masak lauk ni, tak payah masak lauk lain lagi sebab macam-macam ada kat dalamnya. Selalu Maisya tambahkan juga daun kari supaya wangi. Resepi ini sumbangan forumer hanieliza dari board FNR forum.cari.com.my
AYAM RAMPAI

Bahan
1/2 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil..bersihkan]
5 biji kentang[ potong kecil dan gorengkan]
1 batang carrot [potong kecil]
20 tangkai kacang sepat/buncis
1 bij capsicum merah[potong kecil]
2 biji tomato [belah 6]
1 labu bawang besar [potong bulat]
3 biji cili merah [hiriskan kasar]
10 biji cili api [hiriskan kasar]...kalau nak pedas...
garam
kunyit serbuk
minyak

Bahan tumis [hiriskan]
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia

Cara.
1. Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak [gunakan minyak bekas goreng kentang]. Jangan terlalu garing [nanti keras isi ayam tu]
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan untuk tumis bahan tumis.
3. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan masukkan ayam semula. Gaulk…

Nasi

Imej
Nasi Minyak Hujan Panas
Maisya guna beras biasa jer masak nasik minyak ni...menjadik jugak. Simple but delicious! Resepi ini adalah dari forumer NoorMasri dari board FNR forum.cari.com.my Hidangan utk 4-5 orang
NASI MINYAK WARNA WARNI aka NASI MINYAK HUJAN PANAS
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
3 1/2 cawan air } jika beras lembut kurangkan 1/4 cawan air atau bergantung kpd jenis beras yg digunakan
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar minyak sapi }
2 sudu besar majerin } untuk menumis
2 sudu besar tomato puree atau sos tomato
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan } disimpul
pewarna-hijau, kuning, merah

Bahan tumis:
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 inci halia }
3 ulas bawang merah } dimayang
1 ulas bawang putih }

Bahan hiasan:
Sedikit bawang goreng
Sedikit gajus goreng

Cara membuat:
Beras dicuci kemudian ditoskan.
Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
Masukkan bahan tumis. Goreng hingga naik bau/kekuningan.
Masukkan beras dan daun pandan, kacau seka…

VEGETABLES

Imej
Pajeri Nenas



First time masak pajeri nenas ni...guna resepi forumer MAKLANG dari board FNR forum.cari.com.my . Maisya pilih resepi ni dari banyak-banyak resepi tu sebab resepi ni tak guna santan....Masa rebus nenas tu Maisya tak tambah gula pun. Maisya guna jintan dlm bentuk serbuk so tak payah kisar dah.

Pajeri Nenas
Bahan(sendiri sukatlah ya):
Nenas - (dipotong dan direbus sekejap, tambah sedikit gula), bila dah masak, toskan airnya.

Bahan Kisar:-
Bwg merah
Bwg putih
Halia
Udang kering
Jintan halus
Jintan kasar

Bahan Lain :-
Kerisek
Gula merah
Kulit kayu manis,bunga lawang, daun kari
Kari daging
Air asam jawa
Cili merah dibelah 2

Cara
1. Tumiskan bahan kisar, kulit kayu manis,bunga lawang dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas dan kacau.
3. Masukkan garam serta gula merah sedikit dan udang kering (ikut suka berapa ekor nak letak)
4. Masukkan sedikit air asam jawa,biar sampai pekat dan naik minyak
5. Campakkan cili merah dibelah 2 tadi.




Pecal





Curried Roast Potatoes


Resepi ini dib…

Apam Puteri Ayu

Imej
Apam puteri ayu @ seri ayu...sebab tak de acuan nyer so buat dlm acuan bahulu @ cara....dapat ler apam yg comei-comei jer...Maisya guna resepi dari Restoran Pak Amir sumbangan Mariani bt. Mat. Sedap..my favourite!Kuih Puteri AyuBahan:4 biji telur
250g gula
300g tepung gandum ayak bersama 1 sudu besar serbuk penaik
1 sudu besar Ovalette
250ml susu sejat
sedikit pewarna (biasanya hijau)
1/2 biji kelapa parut (putih sahaja) digaul dgn sedikit garam & tepung ubi Cara
Pukul telur dgn gula hingga kembang, masuk Ovalette & pukul lagi.
Masuk tepung berselang seli dgn susu - gaul rata.
Sapu acuan dgn sedikit minyak, letakkan sedikit kelapa di bhg bawah acuan.
Tuangkan adunan - kukus 10 hingga 20 minit.

Pau

Imej
Pau kali ni terover gebu sebab tersilap bubuh sampai 2 sudu kecik yis..patutnya 1 sudu jer...
Untuk pau Maisya guna resepi yg diberi sekali dgn yis Mauripan tu. Maisya buat guna sukatan macam ni(lebih kurang 1/4 dari sukatan asal):
PAUBahan:
2 cawan tepung gandum
1 camca teh yis kering
1/4 cawan gula
1 camca besar minyak masak
1/2 cawan air ( tambah mengikut keperluan )
*Jumlah air yg digunakan bergantung kpd mutu tepung
Cara:
1.Gaulkan tepung dgn yis segera dan larutkan gula di dlm air
2.Gaulkan semua ramuan.Uli selama 10 - 15 minit atau sehingga adunan menjadi licin dan kenyal
3.Bahagi kepada beberapa bahagian dan bulat-bulatkan setiap satu.Biarkan selama 10 minit
4.Canaikan adunan dan isikan inti
5.Letakkan setiap adunan di atas kertas yg dipotong 4 segi
6.Biarkan selama 35 minit
7.Kukuskan selama 10 minit pada suhu yg tinggi
*masa kukus Maisya lapik dgn tuala lembap


Intinya plak my mom selalu buat inti macam ni...Sukatannya kena agak-agak sendirilah ye...

Bahan:
ayam/daging - dipotong kecil-kecil da…

Banana Coffee Muffin

Imej
Banana Coffee Muffin

INGREDIENTS:
Makes 12 large muffins

180g all-purpose flour
195g superfine flour
5 tsp baking powder or 2-1/2 tsp double action baking powder
1/2 tsp salt
210g castor sugar
3 large eggs, lightly beaten
250ml milk
4 tbsp instant coffee powder
130g butter, melted and cooled
3 ripe bananas, mashed
Coffee powder to dust muffin surface

METHOD:
Preheat oven at 200 degC. Line muffin tray with paper cups.

Sift flours, baking powder and salt into a mixing bowl. Add sugar into the flour mixture. Use a whisk to lightly blend the mixture.

In another mixing bowl, dissolve coffee powder in milk. Add egg and melted butter. Mix well.

Make a well in the middle of dry ingredients. Add the wet ingredients and mashed bananas. Mix just until all the flour is moistened. The batter should look lumpy. Do not overmix.

Divide batter into 12 muffin cups. Dust surface of muffins with a little coffee powder.

Reduce temperature to 180degC and bake muffins for 25-30 minut…

Cara Berlauk

Imej
First time buat cara berlauk..selalunya Maisya buat cara manis jer sebab malas nak buat intinya tu. Tapi nak jugak try buat kan...so menjadiklah jugak. Tapi inti tu pakai udang, kalau guna ayam or daging mesti lagi best.

CARA BERLAUK
Batter:
Tepung
Susu/santan
Telur
Garam
Pewarna Kuning
Minyak

1.Gaul sebati semua bahan( kecuali minyak ).
2. Panaskan acuan(gunakan api yg kecil), sapukan sedikit minyak.
3. Tuangkan adunan, sudukan sedikit inti. Tutup acuan dgn tudung periuk dan biar hingga masak.

Inti:
120g udang
2 biji bwg merah
1 ulas bwg putih
serbuk kari
daun sup & daun bawang
garam
minyak

1.Cincang udang, bawang merah dan bawang putih. Bancuh serbuk kari dgn sedikit air. Hiris daun sup dan daun bawang.
2.Tumis bawang merah dan bawang putih, masukkan pes kari. Tumis hingga agak garing.
3.Masukkan udang. Bubuh garam.
4.Bila dah masak, tutup api dan masukkan daun sup & daun bawang.

Kerepek Popia

Imej

PUDING & AGAR-AGAR

Imej
Dadih

Dadih ni senang je rupanya cara nak membuatnya...Maisya try guna agar-agar serbuk..first try jadik agak keras...jadik puding ler. Second try baru jadik lembut macam dadih. Formulanya senang jer...menurut eonis (forumer di board FNR cari.com yg kirimkan resepi ni), kalau kita selalu guna X ml air utk satu paket agar-agar utk buat agar-agar biasa, kalau nak buat dadih plak kita gunakan cuma 1/3 drpd satu paket agar-agar tu tapi gunakan sukatan air X ml tu.

DADIH EONIS
Bahan
Air 3600 ml
susu 530 gm (bancuh ngan air)
gula 400 gm
sedikit perisa jagung, rose.
garam
agar-agar 3/4(daripada 20gm) rendam air dulu

Cara2
1. masak agar-agar dengan air......hingga hancur
2. tapis bancuhan susu tadi ke dlm periuk..
3. tambah gula, garam, (esen vanila, jika mahu)
4. rasa dulu sedap ke tak...
5. ambik 1/3 , tapis masuk dlm bekas.
6. ambik 1/3 lagi buh dlm mangkuk then masukkan sirap rose... then tapis masuk dlm bekas
7. 1/3 lagi masukkan perasa jagung... then tapis masuk dlm bekas
8. biarkan sejuk.
9. bila betu…

Burger or Hot Dog Buns

Imej
Haritu teringin nak buat Roti John so surf net carik resepi utk roti hot dog. Jumpa resepi ni kat allrecipes.com. Nampak simple so try buat and resultnya...best!! Satu jer..Maisya tak pass lagik le nak kasik bahagian atas roti tu cantik...Maisya sapu butter je.

Burger or Hot Dog Buns[allrecipes.com]
Submitted by: Sally"This recipe can be used to make either hamburger buns or hot dog buns. My husband says they are 'top of the line.' Nice and soft."
Original recipe yield: 1 dozen.

INGREDIENTS:
1 cup(235ml) milk
1/2 cup(120ml) water
1/4 cup(55g) butter
4 1/2 cups(560g) all-purpose flour
7g instant yeast
2 tablespoons(25g) white sugar
1 1/2 teaspoons(10g) salt
1 egg
--------------------------------------------------------------------------------
DIRECTIONS:
1.In a small saucepan, heat milk, water and butter until very warm, 120 degrees F (50 degrees C).
2.In a large bowl, mix together 1 3/4 cup flour, yeast, sugar and salt. Mix milk mixture into flour mixture, and then mix in…

Murtabak

Imej

Pau versi bakar

Imej

Apam Coklat Pisang

Imej

Roti Kismis

Imej

Apam Kismis

Imej
Nie ada jumpa resepi daripada timbunan resepi yg dikumpul zaman bujang dolu( kumpul jer byk, buat pekasam... :P )..bila tengok simple jer resepi ni so try ler buat few days ago.

APAM KISMIS
(Maisya memandai jer kasik nama ni) ...nama asal resepi ni SIMPLE MUSHI PAN ( pronounce as mushi pang. Japanese word : Mushi=steam, pan=bread/bun )

Bahan:
80g tpg gandum
1 sudu kecil baking powder
sedikit garam
1 biji telur
60g gula
3 sudu besar susu segar
esen vanilla
1 sudu besar minyak
kismis

Cara:
1. Ayak tepung bersama baking powder dan garam
2. Kismis direndam dlm air suam beberapa minit, kemudian toskan airnya
3. Pukul telur bersama gula hingga kembang( hingga berwarna keputihan ).
4. Masukkan susu,esen dan minyak. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan pula bahan yg telah diayak, kacau hingga sebati.
6. Lapikkan acuan dgn paper cups dan tuangkan adunan ke dalamnya. Taburkan kismis di atasnya.
7. Kukus dgn api yg kuat selama 10 -13 minit.

Nota:
1.Kismis boleh juga diganti dgn keledek yg telah direbus dan dipotong dadu.