Chicken


Ayam Rampai
Image hosted by Photobucket.com

Ini ada satu resepi yg simple dan sedap. Kalau masak lauk ni, tak payah masak lauk lain lagi sebab macam-macam ada kat dalamnya. Selalu Maisya tambahkan juga daun kari supaya wangi. Resepi ini sumbangan forumer hanieliza dari board FNR forum.cari.com.my

AYAM RAMPAI

Bahan
1/2 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil..bersihkan]
5 biji kentang[ potong kecil dan gorengkan]
1 batang carrot [potong kecil]
20 tangkai kacang sepat/buncis
1 bij capsicum merah[potong kecil]
2 biji tomato [belah 6]
1 labu bawang besar [potong bulat]
3 biji cili merah [hiriskan kasar]
10 biji cili api [hiriskan kasar]...kalau nak pedas...
garam
kunyit serbuk
minyak

Bahan tumis [hiriskan]
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia

Cara.
1. Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak [gunakan minyak bekas goreng kentang]. Jangan terlalu garing [nanti keras isi ayam tu]
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan untuk tumis bahan tumis.
3. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan masukkan ayam semula. Gaulkan rata.
4. Masukkan sayuran kacang dan carrot dan cili semua. Gaulkan rata.
5. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Rasakan garamnya.
6. Angkat dan hidangkan.




Ayam Masak Ungkep
Image hosted by Photobucket.com

Resepi ini diberikan oleh forumer NoorMasri dari board FNR forum.cari.com.my .Simple jer nak buatnya, rasa pun sedap...tak payah susah-susah macam buat rendang tu...ketumbar dengan jintan tu Maisya guna yang serbuk jer...

AYAM MASAK UNGKEP
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong 8
2 sudu besar ketumbar -disangai
1/2 sudu besar jintan halus/putih-disangai
2 cm halia
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 keping asam keping
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1-2 sudu besar cili kisar - optional
garam secukup rasa
minyak utk menumis
air secukupnya

Cara membuat:
Tumbuk hingga lumat ketumbar dan jintan halus kemudian tumbuk pula halia, bawang merah dan bawang putih
Panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, serbuk kunyit dan cili kisar
Tumis sehingga garing
Masukkan ayam, asam keping serta sedikit air
Renehkan sehingga ayam empuk dan kuahnya pekat (kepekatan kuahnya ala2 rendang gitu)
Rasakan garam secukupnya boleh lah diangkat.

Variasi: boleh tambah serai ketuk dlm masakan ni kalau suka
Image hosted by Photobucket.com



Ayam Goreng Ala India
Image hosted by Photobucket.com

Resepi ni diberi oleh forumer Bebop dari board FNR forum.cari.com.my . Dah banyak kali buat...kali ni selain dari serbuk kari & serbuk cili, Maisya tambahkan jugak serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk lada hitam....bertambah power rasa ayam goreng ni!! Kali ni Maisya tak guna tepung gandum tapi guna tepung beras...baru rangup sikit.Kadang-kadang Maisya tambah daun kari yg dihiris halus
Ni resepi asalnya:

Bawang merah + bawang putih ditumbuk, garam, cili powder, curry powder, telur (1 biji), tepung gandum (2 sudu besar), gaul sebati semua bahan dan kemudian digaulkan pula dengan ayam, biarkan sebentar. Goreng kan ayam secara deep fry.

p/s Adunan batter boleh di tambah air sedikit demi sedikit sekiranya adunan terlalu pekat. Jangan pulak terlampau cair, nanti batter tak lekat kat ayam....nanti tak besh....




Chicken Tikka
Image hosted by Photobucket.com
Chicken tikka [RasaCinta at FNR]

4 Servings
Ingredients:

1 1/2 lb Chicken breast; boneless
Garam; perasa
1 ts Chili powder
1 ts Ketumbar
2 tbsp Lemon juice
2 biji bawang putih, dititik
Ginger, grated
2 tbsp Minyak masak
2/3 cup Yogurt, plain

1. Cut the chicken into 3/4-ich cubes...cucuk guna skewers.. then susun dlm dulang leper..

2. Masukkan kesemua bahan2 dlm food processor and blend until smooth...pour over skewered chicken.. ratakan marinade sampai dia coat betul2...... cover and refrigerate for 6 hrs / overnite

3. Panaskan oven 230 deg C / 450 deg F...atur skewer and cook 5 to 7 mins.. basting occasionally with any remaining marinade...... serve hot, garnished with lime slices

Note:
lebihan marinade boleh dibuat kuah masala...... you may take the tikka off the skewers if you wish, but allow the meat to cool slightly before removing from the skewers.

Part II.

5 oz. tomato paste
10 oz. tomato puree
2 lbs. tomatoes, chopped
2 ts ginger paste
2 ts garlic paste
2 ts green chilies] buang biji + hiris
1 Tbsp red chili powder
2 ts cengkih
8 biji buah pelaga / cardamoms
salt to taste
3 Tbsp butter
2/3 cup cream
honey to taste] kalo termasam

1. Put tomatoes, tomato paste and tomato puree in a pot and add abt 4-1/4 cups of water..

2. Masukkan ginger + garlic paste, green chilies, red chili powder, cengkih + pelaga dan garam...... masak atas api yg kecil hingga pekat

3. add butter and cream




Image hosted by Photobucket.com

AYAM PANGGANG MADU [hanieliza at FNR]

1 ekor ayam [boleh juga dipotong kecil jika buat BBQ]
1/2 cawan madu

bahan mesin
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm halia
2 cm kunyi hidup
1 s/b jintan manis
1 s/k garam

Cara
1. Bersihkan ayam dan toskan sehingga kering.
2. Gaulkan madu dan bahan mesin.
3. Ratakan bahan perap besama ayam dan perapkan selama 3 jam atau semalamam dalam peti sejuk.
4. Bakarkan dalam oven 200'C selama 1 jam atau sehingga garing.

Ulasan