VEGETABLES

Pajeri Nenas


Image hosted by Photobucket.com
First time masak pajeri nenas ni...guna resepi forumer MAKLANG dari board FNR forum.cari.com.my . Maisya pilih resepi ni dari banyak-banyak resepi tu sebab resepi ni tak guna santan....Masa rebus nenas tu Maisya tak tambah gula pun. Maisya guna jintan dlm bentuk serbuk so tak payah kisar dah.


Pajeri Nenas
Bahan(sendiri sukatlah ya):
Nenas - (dipotong dan direbus sekejap, tambah sedikit gula), bila dah masak, toskan airnya.

Bahan Kisar:-
Bwg merah
Bwg putih
Halia
Udang kering
Jintan halus
Jintan kasar

Bahan Lain :-
Kerisek
Gula merah
Kulit kayu manis,bunga lawang, daun kari
Kari daging
Air asam jawa
Cili merah dibelah 2

Cara
1. Tumiskan bahan kisar, kulit kayu manis,bunga lawang dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas dan kacau.
3. Masukkan garam serta gula merah sedikit dan udang kering (ikut suka berapa ekor nak letak)
4. Masukkan sedikit air asam jawa,biar sampai pekat dan naik minyak
5. Campakkan cili merah dibelah 2 tadi.






Pecal
Image hosted by Photobucket.com





Curried Roast Potatoes
Image hosted by Photobucket.com

Resepi ini diberikan oleh forumer NoorMasri dari board FNR forum.cari.com.my .Instead of guna cili kering, Maisya guna serbuk cili. Sedap makan cam tu jer masa panas-panas...


CURRIED ROAST POTATOES
Bahan-bahan:

800 g ubi kentang (boleh juga guna baby new potatoes)
3 tangkai cili kering } hiris
2 ulas bawang putih } ketuk
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil kunyit serbuk
2 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan putih (cumin)
3-4 sudu besar minyak masak
secubit garam

Cara membuat:

Kentang dibuang kulit dan potong kecil - ( jika guna baby potato tak yah potong..basuh bersih2 buh bulat2 cam tu je)
Tumbuk ketumbar dan jintan putih kasar2 (tak perlu lumat sgt..kasi pecah2 sket2 aje)
Panaskan oven pd suhu 200'C
Ambil dulang pembakar masukkan minyak, kunyit, biji sawi, bawang putih, cili kering, jintan dan ketumbar..gaul sebati
Masukkan dlm oven selama 5 minit
Keluar kan dulang kemudian masukkan kentang dan secubit garam, gaul biar sebati dgn rempah tadi.
Masukkan semula dlm oven, sesekali kuarkan dan gaul kentang tersbt biar rata.
Bakar selama 25-30 min atau sehingga kentang masak dan agak garing (nak test..cucuk dgn lidi sate..kalau senang je cucuk maknanya kentang tu dah masak
Enak makan panas2.





Jelatah
Image hosted by Photobucket.com
Dulu ingatkan susah sangat nak buat jelatah ni..rupanya senang jer....cara Maisya ni very simple. Belajar dari my sis.

Jelatah
Bahan:
Nenas
Timun
Tomato
Cili merah
Sos Cili
Sos Tomato
Gula
Garam

Cara:
Hiris semua sayur ikut bentuk yg disukai. Gaul dengan sos cili, sos tomato, gula & garam. Biarkan dalam setengah jam baru makan( supaya rasa dia sebati )





Acar Timun
Image hosted by Photobucket.com
Image hosting by Photobucket

Ulasan