Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2007

Croissant

Imej
Beberapa minggu yg lalu cuba buat Croissant. Sebelum ni dah 2 kali buat puff pastry; tengok method buat croissant ni lebih kurang je dengan puff pastry so confident sikit nak try. Tapi leceh le plak sebab doh tepung tu ada guna yis, so kena proof dan doh akan mengembang, susah nak canai.

Sudahnya, my first batch jadik hodoh sebab tak boleh nak bentuk...dah tu terlebih bakar le plak. Lebihan doh simpan dlm freezer semalaman. Nie gambar my frst batch, buruk kan!



Esoknya sambung dengan balance doh tu. Lepas semalaman dalam freezer senang plak nak handle doh ni, patutlah ada resepi croissant yang memang suruh simpan doh dlm freezer semalaman sebelum dibentuk. Kali ni ok sikit bentuk dan rupanya.Yang ni gambar 2nd batch



Yang ni plak 3rd batch...yang ni baru puas hati hasilnya.


Maisya guna resepi dari fotopages MamaFaMi, tapi cara-cara tu maisya ikut style buat puff pastry....rasanya lebih mudah kalau ikut cara MamaFaMi ni...next time akan ikut cara MamaFaMi plak. Boleh tengok step by step phot…

Fudge Brownies

Imej
first time cuba buat brownies, guna resepi ambik dari fotopages maklang. Tak pernah makan brownies sebelum ni....macamana rasa/tekstur brownies sebenarnya? Maisya buat ni dia macam garing sikit atas dia( terlebih bakar ke ? )...tapi sedap la..tak bubuh topping pun.

resepi ni copy & paste dari fp maklang jer....tak pe ye maklang...

Fudge Brownies
taken from http://ulampegaga.fotopages.com/?entry=1180124
Sumber : http://members.tripod.com/~chocolatefantasy

1 cup butter, melted
1 cup cocoa powder
2 cups sugar
1 1/2 tsp vanilla
4 eggs
1 1/3 cups flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 cup nuts or chocolate chips (optional) - maisya letak choc chips dan serbuk badam

Mix cocoa in well with the melted butter. Add sugar, vanilla,
and eggs, mixing well. Add flour, baking powder, salt, and nuts
or chocolate chips. I actually prefer the chocolate chips!! Pour mixture
into a greased 9 by 13 inch pan. Bake in a preheated 350F oven for
25 - 30 minutes, until a toothpick inserted comes out almost clean, you do
n…

Basic Muffin Recipe

Imej
Guna resepi basic muffin sue, tambah choc chips. Kuantiti susu maisya lebihkan sebab selalu kalau ikut resepi tu muffin jadik agak keras. Kali ni ok. BASIC MUFFIN
Recipe posted by Sue at FNR

Bahan A
2 cwn tpg gandum
3 tsp baking powder
1/2 tsp garam
1/2 cwn gula
* tpg gandum & baking powder tu ayak 3 x

Bahan B
1 biji telur
3/4 cwn susu segar ( maisya guna 1 cawan )
1/4 cwn minyak jagung
* bhn B ni satukan, just pukul dgn whisker untuk sebatikan

1. Panaskan oven 175'C.
2. Gaul rata bahan A (kalau ada kekacang/buah, gaul sekali, supaya tidak mendap). Lobangkan di tengah-tengah.
3. Tuangkan bahan B. Gaulkan sedikit dengan spatula plastic. (jgn pakai senduk/sudu jenis besi, ni petua). Satu lagi jgn terlalu lama menggaul. Ini pun penting untuk muffin tu naik tingi. Kalau ada tepung sikit2 tak gaul sangat pun tak apa..dah siap isi dalam muffin cup alas dlm muffin try.. make sure nak masukkan dalam oven baru letak dalam paper cup. *maisya bakar guna api atas dan bawah, bakar selama lebih kurang 20 mi…

Puding Cendol

Imej
Last week buat puding cendol ni utk jamu tetamu yg dtg ke rumah, alhamdulillah ramai yg kata sedap. Maisya tak bubuh kuning telur macam resepi tu tapi ok je menjadi. Tapi bahagian gula merah tu agak nipis le plak...

Puding Cendol
http://myresipi.com/top/detail/2899
tuntung15@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )

Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Cara-cara
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

Cara-cara:
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air …

Tarts

Imej
Last week maisya buat tart. Guna resepi kak mas untuk tart shell....adunan tu memang dapat banyak, jadiknya macam-macam jenis tart yg maisya buat utk perabihkan adunan tu...buat besar-besar cepat sikit habihnya..he.he..malas sebenarnya nak buat kecik-kecik ni. Ni ada lagik seketul tart shell yg besar kat dlm peti ais tu...tgh pikir nak buat tart apa plak lepas ni.

Maisya tak de loyang tart tu so guna loyang biasa je ...tepi-tepi tu tekan sikit dengan garfu bagi nampak cantik sikit Tapi buat besar-besar ni payah plak tart shell tu nak lekang dari loyang Kalau yg kecik-kecik tu senang je tanggalnya. Terpaksalah biarkan aja tart shell tu dlm loyang. Ok ni hasil-hasil tart yg sempat dibuat minggu lepas.


Sweet Potato and Almond Cream Tart
source: http://cookpad.com/mykitchen/recipe/292498/

Tart shell/pastry- recipe from 1mas2ra FNR
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
440g plain flour

1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Mas…

Roti Naan

Imej
Salah satu roti kegemaran maisya. Selalu buat jadik tak berapa lembut, kali ni baru betul-betul menjadi. Hari Sabtu try buat 1/4 adunan( dapat 4 keping ), malam tadi buat 1/2 adunan pula( dapat 8 keping ). Makan dengan kuah sardin.

Roti Naan
recipe taken from http://hamimbazilah.fotopages.com/?entry=781866

Bahan:
750 g tepung gandum
250 g tepung naik sendiri - maisya guna tepung gandum tapi tambah baking powder sikit
250ml plain yogurt (low fat pun boleh)
1 sudu kecil serbuk yeast ( rendam dlm secawan air suam) - maisya letak lebih sikit, dlm 1 1/2 sudu kecil
2 sudu besar butter (olive oil lg sedap) -maisya guna minyak masak
2 sudu besar gula
sedikit garam

cara:
1. Rendam terlebih dulu yis, tunggu sehingga timbul
2. Sementara itu, campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan butter dan digaul rata
3. masukkan yeast dan yogurt, uli sehingga sebati, masukkan air jika perlu (if adunan terlalu kering)
4. uli sehingga agak lembut, dan bulat2kan untuk diperam seketika ( sampai kembang dan …

Pulut Kuning dan Rendang

Imej
Sempena habis puasa ganti, buat pulut kuning dan rendang...sebenarnya tekak terasa nak makan lemang dan rendang sebab tak puas makan masa hari raya haritu....mana taknya, masa pergi beraya asyik sibuk mengekor si kecik, Sarah je....baru pandai berjalan, jadi dia asyik ke sana sini, pegang itu ini....ishk...lepas tu asyik nak keluar dari rumah jer. Tak dapat le nak menikmati hidangan hari raya dengan tenang...
Pulut kuning maisya cuma buat 1/2 kilo....tapi tak berapa jadiklah. Tak berapa lembut walaupun dah tambah lagi air....mungkin sebab maisya rendam cuma 2 jam sebelum kukus tu atau mungkin sebab maisya kukus letak pulut tu dalam loyang, tak letak directly atas kukusan tu.
Rendang daging ni maisya guna resepi yg sama dengan rendang ayam(boleh check entry yg lalu)
PULUT KUNING
Recipe from kak liza; http://hanieliza.fotopages.com/?entry=421568

Bahan
1 kg beras pulut [ dibasuhkan]
3 keping asam keping
3 s/b kunyit serbuk...bancuh dan tapiskan
air secukupnya untuk merendam pulut.

1 biji kelapa..p…