Tarts

Last week maisya buat tart. Guna resepi kak mas untuk tart shell....adunan tu memang dapat banyak, jadiknya macam-macam jenis tart yg maisya buat utk perabihkan adunan tu...buat besar-besar cepat sikit habihnya..he.he..malas sebenarnya nak buat kecik-kecik ni. Ni ada lagik seketul tart shell yg besar kat dlm peti ais tu...tgh pikir nak buat tart apa plak lepas ni.

Maisya tak de loyang tart tu so guna loyang biasa je ...tepi-tepi tu tekan sikit dengan garfu bagi nampak cantik sikit Tapi buat besar-besar ni payah plak tart shell tu nak lekang dari loyang Kalau yg kecik-kecik tu senang je tanggalnya. Terpaksalah biarkan aja tart shell tu dlm loyang. Ok ni hasil-hasil tart yg sempat dibuat minggu lepas.



Sweet Potato and Almond Cream Tart
source: http://cookpad.com/mykitchen/recipe/292498/

Tart shell/pastry- recipe from 1mas2ra FNR
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
440g plain flour

1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould yang telah digris. Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy. Cucuk-cucuk bahagian dalam mould dengan fork.
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit (3/4 masak). Keluar dan ketepikan.

*Maisya guna loyang size about 8 inches. ( Gambar 1 )

1st layer - sweet potato
200g keledek
sedikit gula/madu

Rebus keledek hingga empuk.Toskan, gaul dengan sedikit gula atau madu dan lecek. Ratakan ke atas tart shell ( Gambar 2 )

2nd layer -almond cream
50g butter
50g gula( kisar halus utk memudahkan kerja )
1 biji telur
1 sudu besar jus lemon
50g serbuk badam

Pukul butter dan gula hingga sebati. Masukkan telur, pukul hingga sebati. Masukkan jus lemon, gaul rata. Masukkan serbuk badam, gaul rata. Ratakan adunan ini di atas lapisan keledek. ( Gambar 3 )

Taburkan dengan bijan hitam. Boleh juga dihias dengan hirisan keledek( Gambar 4 )

Bakar hingga masak ( about 10 - 15 minutes ) - ( Gambar 5 )

Sejukkan dahulu barulah dipotong ( Gambar 6 )



3 Layer Peanut Butter and Chocolate Tart

Tart shell/pastry- recipe from 1mas2ra FNR
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
440g plain flour

1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould yang telah digris. Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy. Cucuk-cucuk bahagian dalam mould dengan fork.
5. Bakar hingga masak (180 C for about 20 minutes ) - ( Gambar 1, 2 ) Keluarkan dan ketepikan.

*Maisya guna loyang size about 8 inches.

1st layer - Peanut butter fudge
1/4 cawan (atau lebih) peanut butter
6 sudu besar susu pekat
3 sudu besar butter
sedikit esen vanilla

Cairkan butter dalam periuk kecil, tambah susu pekat. Kacau sentiasa dan biar hingga mendidih selamat 1 minit . Tutup api dan tambahkan esen vanilla serta peanut butter. Kacau hingga sebati dan smooth. Tambah lagi susu pekat jika adunan terlalu pekat. Ratakan adunan ni ke atas tart shell yg sudah dibakar. ( Gambar 3 )

2nd layer - Peanut butter chocolate ganache
100g(atau lebih) cooking chocolate
1 sudu besar susu pekat
1/2 sudu besar shortening
peanut butter

Masukkan cooking chocolate, susu pekat dan shortening ke dalam periuk kecil dan cairkan guna kaedah double boil. Tutup api bila coklat hampir cair kesemuanya. Kacau hingga adunan smooth, tambahkan peanut butter( sama banyak dengan kuantiti melted chocolate tu ) dan gaul rata. Ratakan adunan ini di atas lapisan peanut butter fudge. ( Gambar 4 )

3rd layer - plain chocolate ganache
150g(atau lebih) cooking chocolate
1 sudu besar susu pekat
1 sudu besar shortening

Cairkan guna kaedah double boil. Tuang ke atas adunan peanut butter chocolate ganache.( Gambar 5 )

Biarkan sejuk dan coklat mengeras sebelum dipotong/ dimakan. ( Gambar 6 )


Strawberry Jem Tart
- yg ni just nak perabihkan adunan tart yg tinggal sikit so letak strawberry jem je dan bakar( terlebih bakar plak..hu..hu..)

Ulasan

Anonymous berkata…
tabik spring kt kak maisya..takder acuan tat pun ttp menjadi...tkder alasan ler orng mcm sy nie..

nak try jg satu hari

soulha
Maisya berkata…
kalau tak cukup peralatan kenalah guna apa yg ada saja...tambah-tambah kalau dok merantau cam soulha tu