Roti Jala

Selalunya Maisya buat roti jala guna resepi dari Long di FNR tapi haritu tgk mak buat dan mak bagitau resepi yg lebih senang nak ingat, so sekarang dok guna resepi ni je la.


ROTI JALA
resepi dari mak

3 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak
sedikit garam dan pewarna kuning

Gaul semua sebati dan tapiskan( boleh juga guna blender ). Kepekatan adunan yg diperlukan sebenarnya bergantung pada jenis acuan yg kita guna so cuba ambik sikit masukkan dlm acuan, kalau agak pekat tambah la air. Boleh juga gunakan santan/susu cair bagi menggantikan air. Kalau guna santan, minyak tu tak letak pun ok.


yang ni plak resepi yg biasa Maisya guna dulu...hasilnya memang cantik.

ROTI JALA
resepi sumbangan Long di FNR

2 cup tepung gandum
2 1/2 cup air
1 biji telor
2 tbsp minyak masak
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

untuk lengserkan pada kuali :-
beberapa helai daun pandan di simpul
1sdt minyak sapi + 1sdt minyak

campurkan garam, serbuk kunyit bersama tepung, kemudian masukkan air, telor dan minyak masak. gaul dan tapis supaya adunan tidak berketul.

panaskan kuali leper, sapukan dgn daun pandan yg di celup minyak...dan kirailah batter tadi dgn acuan roti jala....masak, angkat dan gulung..

Ulasan