Cucur Nasi Ikan Bilis

Rasanya ramai yg cuba resepi ni....sangat suka dgn resepi ni sebab cucurnya lembut walau dah sejuk. Resepi ni kiranya penyelamat buat Maisya sebab Maisya selalu kalau buat cucur jadik liat..ha..ha..tak tau pasai pa peratusan cucur jadik liat tu sgt tinggi so bila jumpa resepi ni tersangatlah sukanya. Dah byk kali buat.


CUCUR NASI IKAN BILIS
http://yatiememories.blogspot.com/2010/10/cucur-nasi-ikan-bilis.html


Bahan-Bahan
2 cwn nasi
2 cwn air
1 biji bwg besar
2 biji bwg putih
1/2 cwn ikan bilis
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
Daun sup/bawang (di hiris halus)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya

Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.



Ulasan

umeboshi berkata…
kiter pun suka cekodok... anak2 pun suka. nanti buleh le kiter cuba resepi gini. sebelum ni pernah gak buat cekodok boh nasi. tapi, nasi+ bilis tu kiter tumbuk halus dgn lesung batu...nasi nye pun sejemput aje. eheheh...kalo blend, senang sgt la kan? weekend ni cuba buat follow resepi ni le...