Pau
He...he.. sebenarnya nie le kot first time buat pau yg jadik cun....sebelum ni selalu jadik keras. Kali ni Maisya ikut betul-betul arahannya....selalu dok pandai-pandai sendirik jer.Maisya guna resepi yg diberi sekali dgn Mauripan tu.
Nie resepi asalnya:
1kg tepung gandum
11g yis segera mauripan(1 peket)
200g(1 cawan) gula
100g(1/2 cawan) minyak jagung
460g(2 1/2 cawan) air
*Jumlah air yg digunakan bergantung kpd mutu tepung
1.Gaulkan tepung dgn yis segera dan larutkan gula di dlm air
2.Gaulkan semua ramuan.Uli selama 10 - 15 minit atau sehingga adunan menjadi licin dan kenyal
3.Bahagi kepada beberapa bahagian dan bulat-bulatkan setiap satu.Biarkan selama 10 minit
4.Canaikan adunan dan isikan inti
5.Letakkan setiap adunan di atas kertas yg dipotong 4 segi
6.Biarkan selama 35 minit
7.Kukuskan selama 10 minit pada suhu yg tinggi
Maisya buat guna sukatan macam ni(lebih kurang 1/4 dari sukatan yg kat atas tu...dapat 12 biji pau):
2 cawan tepung gandum
1 camca teh yis kering
1/4 cawan gula
1 camca besar minyak masak
1/2 cawan air
cara ikut macam yg diberi, tapi masa kukus Maisya lapik dgn tuala lembap
Ulasan