Huat Kueh

Image hosted by Photobucket.com
Huat Kuih
resepi dari Cranko21 di FNR

Bahan A
170gm gula kastor
sedikit garam
200ml water

- didihkan bahan2 A di atas api sederhana dan jadikan sirap. ketepikan dan biarkan sejuk sebentar.


Bahan B
300g tepung beras
1/2 sdt baking powder
200ml water
1 sdm serbuk Eno
beberapa titik pewarna

Cara:

1. Ayak tepung ke dlm mangkok besar dan campurkan air dan kacau rata.
2. Tuangkan air sirap yg telah sejuk tadi dan kacau lagi hingga sebati.
3. Tutup mangkok dgm kain lembab dan biarkan sekurang2nya 30 minit.
4. bagikan ke bahagian yg diperlukan (utk bubuh pewarna).
5. Panaskan calong2 mengukus di dlm pengukus selama 10 minit. keluarkan dan alaskan dgn mangkok kertas.
6. Campurkan pewarna dan sedikit eno ke dalam bahagian adunan yg mahu di kukus dan cepat2 tuangkan ke dalam mangkok2 kertas dan kukus selama 10 ~ 15 minit. jangan buka tutup pengukus sebelum 10 minit (kalau tidak apam tu tak akan mengembang dan merekah seperti bunga)

Ulasan

ayu yusuf berkata…
salam maisya akak dah buat apam ni tapi kenapa bahagian bawahnya keras..tapi atas cantik gebu sedap sangat tq bagi tip sikit...
ayu yusuf berkata…
apam huat kueh..akak baru buat kenapa bawahnya keras ya? atas cantik happy sangat dapat resipi ni tq..boleh bagi tips kukus apam tak..atau akak ada buat silap masa bancuhnya..