Bengkang Tepung
BENGKANG TEPUNG
Posted by Ida on July 20, 2008
http://1001resepi.com/?p=1050
Ingredients
2 eggs
2 cups coconut milk(maisya guna 1 kotak santan Ayam Brands + air secukupnya)
1 cup plain flour
1/3 cup corn flour(maisya guna tepung kastad)
1/2 cup sugar
1/2 teaspoon salt
2-3 drops green food colouring(maisya tambah juga pandan paste)
Directions
Mix all ingredients in blender/mixer and blend/mix until smooth.
Pour batter into greased baking tin and bake in preheated oven for 30 to 45 minutes at 200C
*Maisya bakar guna acuan bengkang kat atas dapur gas, lebih kurang sejam dengan api yg kecil.
Ulasan
lama sungguh x masuk dapur akak...dulu susah betui nk tinggal jejak..huhuuu iskhhh sedapnya bingkang ni! fav i ni lg2 yg hitam2 skitt heheee
betui tu shima part yg garing/hitam tu yg best kan!
makcikkantin,
kuih melayu ni bahannya tak banyak tapi silap cara boleh tak jadi kan...maisya pun byk kali gak fail buat kuih talam.
dah buat dah pun ye...resepi ni maisya pilih sebab tak byk guna telur, kat rumah masa tu telur ada 2, 3 biji je. Alhamdulillah rasanya tak mengecewakan.