Wednesday, July 8, 2009

Bengkang Tepung


BENGKANG TEPUNG
Posted by Ida on July 20, 2008
http://1001resepi.com/?p=1050

Ingredients
2 eggs
2 cups coconut milk(maisya guna 1 kotak santan Ayam Brands + air secukupnya)
1 cup plain flour
1/3 cup corn flour(maisya guna tepung kastad)
1/2 cup sugar
1/2 teaspoon salt
2-3 drops green food colouring(maisya tambah juga pandan paste)

Directions
Mix all ingredients in blender/mixer and blend/mix until smooth.
Pour batter into greased baking tin and bake in preheated oven for 30 to 45 minutes at 200C
*Maisya bakar guna acuan bengkang kat atas dapur gas, lebih kurang sejam dengan api yg kecil.

4 comments:

MyLilBundle said...

salam kak maisya..
lama sungguh x masuk dapur akak...dulu susah betui nk tinggal jejak..huhuuu iskhhh sedapnya bingkang ni! fav i ni lg2 yg hitam2 skitt heheee

makcikkantin said...

salam maisya, tak pernah makcik berani nak mencuba kuih melayu ni (perasan lebeh ke??) sbb takut tak jadi, tp tengok maisya cam relax je, makcik pun nak cuba lah.....resepi dah salin dah.kalu urat rajin kembang, esok boleh cuba, kalu tak kembang...esok esok esok lah..:)

makcikkantin said...

makcik dah try bengkang ni, sedap cuma acuan silap saiz. nanti nak cuba lagi...terima kasih

Maisya said...

shima,
betui tu shima part yg garing/hitam tu yg best kan!

makcikkantin,
kuih melayu ni bahannya tak banyak tapi silap cara boleh tak jadi kan...maisya pun byk kali gak fail buat kuih talam.

dah buat dah pun ye...resepi ni maisya pilih sebab tak byk guna telur, kat rumah masa tu telur ada 2, 3 biji je. Alhamdulillah rasanya tak mengecewakan.