Friday, March 5, 2010

Sardin Gulung

Antara kuih yg mudah utk disediakan...
SARDIN GULUNG
Untuk kulitnya gunakan roti sandwich yg digelek hingga nipis...make sure roti tu jadi betul-betul mampat, kalau tak dia akan serap minyak bila digoreng. Kalau rajin sila buang bahagian tepi roti tu....Maisya tak buang pun.

Isikan intinya ( sardin ...inti ni ikut suka masing-masing la kan ).

Gulungkan....boleh sapukan hujung roti dengan bancuhan tepung gandum yg pekat bagi meng'gam' gulungan tu supaya tidak terbukak.

Selalunya ramai yg akan celup dengan telur kemudian baru goreng, atau celup telur kemudian golek dalam breadcrumbs dan goreng( seperti gambar di atas ). Tapi sekarang ni Maisya lebih suka ikut cara Sheila Rusly ( seperti dalam rancangan Ketuk-ketuk Ramadhan ) iaitu terus je digoreng macam tu saja....hasilnya rangup diluar dan tidaklah byk serap minyak berbanding jika dicelup dlm telur( lihat gambar di bawah ).

Boleh difrozenkan terus jika tak mau goreng masa tu.


Selain digulung boleh jugak dilipat.

5 comments:

zu_e9 said...

sedapnya akak..
thanks akak..ade idea la tgk blog akak ari ni..
idea tuk bekal bw berkelah esok ari..hehehe..
simple dan sedap...nyamm..nyam..

Maisya said...

nak berkelah kemana tu? selain dari inti sardin boleh jugak letak sosej dan gulung.

zanazman said...

ooo kalau tak celup telur hasilnya less oily and crispy yek...cam tu lagi best le...akak malas makan benda ni dulu coz very oily . nak terai lah.

Maisya said...

kak Zana,
bagi maisya memang jadik less oily tapi kena make sure roti tu lenyek betul-betul padat.

sye abby said...

klu gune tuna campur telor rasenye sdp x....???