Mee Bandung Asli Muar

Photobucket - Video and Image Hosting
Maisya try resepi dari Puan Puti Mazura...tengok resepi, dia tulis guna 1 labu bwg putih....takut plak nak bubuh byk tu so Maisya kurangkan sikit. Gula pun Maisya kurangkan.

Mee Bandung Asli Muar - mesra.net
Kiriman: Puti Mazura Mashudi
Sumber: Resepi Asli Muar

Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning

10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan Secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ - 1 cawan gula pasir

3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)

Cara:
Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.

Pijarkan minyak dalam kuali.
Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing.
Masukkan sos tiram
Masukkan udang, daging rebus
Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam.
Biar sehingga pekat

Cadangan Hidangan:
Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)

Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
Panaskan dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
Masukkan kedalam mangkuk leper, telur diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
Hidangkan.

Tambahan:
Mee bandung asli tidak mengandungi apa apa yang rasa masam, so, janganlah masukkan tomato puri/tomato sos/cili sos/asam jawa. Ini akan merosakkan keaslian rasanya. Ramai orang yang pandai-pandai modify mee bandung Muar ni by adding sour ingredients. Itu yang spoil tu.


Ulasan

BRESCIA Laundry Kiloan berkata…
musim hujan tiba..pakaian tidak kering dan bau??? jangan panik,kami solusi tepat untuk itu. Rp.4000/kg (2-3hari) Rp.7500/kg (1hari) minimal 5kg karena proses pencucian tidak dicampur dengan customer lainnya, pencucian dengan mesin outomatic yang bisa diatur sesuai dengan bahan pakaian. layanan antar jemput gratis untuk pusat kota bandung. 022 92475450 // 085220561310 http://brescialaundry.blogspot.com