Laksam


Maisya sebelum ni tak pernah makan laksam....dulu-dulu ingatkan laksam ialah perkataan singkatan kepada laksa asam...ha..ha...lawak sungguh! Maklumlah maisya tak pernah sampai lagi ke kawasan pantai timur so banyak masakan kawasan pantai timur yang maisya tak tahu. Sejak join FNR, byk jugak yg dah belajar. Laksam ni salah satunya....First time buat last year rasanya(gambar no2)....tak sangka sedap pulak, masa tu buat sikit jer. Rasa tak puas plak makan tapi sebab agak malas nak buat laksamnya tu so lepas tu tak buat-buat dah. Last week rajinkan diri jugak buat...kali ni buat byk sikit so memang puas le makan. Tapi kali ni laksamnya agak susah nak digulung, pecah-pecah...rasanya kali ni terlebih bubuh air kapur tu sebab last time buat elok jer.
Laksam
recipe by Senorita posted at FNR

Bahan-bahan
3 cawan level tepung beras
4 cawan air
1 sudu teh air kapur (ambik kapur sket pastu + air, kacau...pastu ambik air dia saja...jgn ambik kapur)
3 sudu besar level tepung ubi
1/4 sudu teh garam

Bancuh semua bahan kemudian tapiskan. Biarkan sebentar.

Kuah Laksam
recipe by NoorMasri at FNR

4 ekor ikan kembung/selayang
1 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang merah
1 biji kepala parut } diambil santannya
2 keping asam gelugur
1.5 cm halia
sedikit garam

Cara membuat kuah:

Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak.
Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat.
Tumbuk bawang merah, lada hitam dan halia hingga lumat.
Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa.
Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.

Bahan untuk ulam:

Daun kesum } dimayang halus
Kacang panjang } dimayang
Timun } dimayang
Daun selasih/kemangi } dimayangTaugeh } buang ekor


Ulasan

ctnik family berkata…
byk jugak maisya pakai tepung ubi..tak rasa bergetah ke?ke lagi sedap?
Maisya berkata…
ok je kot ..tak tau lah lagi sedap ke idak sebab tak pernah makan selain yg maisya buat sendiri ni. Kalau resepi dari k.NoorMasri, memang tak guna banyak tpg ubi, maybe boleh try resepi ni pulak nanti:
Laksam(NoorMasri)
-------------------
2 cawan tepung beras
4 cawan air
1/2 sudu kecil air kapur
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam