Nasi Daging Biryani Mudah


Resepi ni maisya mintak kat kohai(junior) masa kat nagoya dulu, Suraya. Tq Su...dah banyak kali buat sebab senang. Kadang-kadang guna ayam, kadang-kadang guna daging. Tapi Su tak bagi sukatan bahan-bahannya so kenalah kita agak-agak sendiri ye. Nie Maisya copy & paste jer dari email yg Su bagi..boleh paham dak? he..he..he...

dis is a recipe for nasik beriyani

1. tumih rempah wangi(kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga) dalam minyak sapi hingga wangi
2. bila dah wangi, add bawang dan garlic and halia
3. bila dah layu, add rempah kari sedikit( bukan amount macam nak buat kari tu )
4. bila dah garing, add daging dan ayaq
5. add tomato(4,5 bijik)(cubed), tomato puree, yoghurt, garam, gula
6. add onion(2,3 bijik)(cubed)
7. layer dengan nasik(yang dah dimasak) dan kismis

ps: utk melembutkan daging tuh, better rebus daging selama lebih kughang 1 jam
pss:di no 4, kalau nak add ayaq rebusan daging tuh, lebih baguih






Ulasan