Kek Gulung Batik
last week buat kek gulung batik....first time buat dapat hasil yg gebu dan cantik cam ni..nak gulung pun senang, before ni buat tak berapa cantik..... Maisya buat separuh adunan je dan guna loyang about 25x25cm. Maisya guna marjerin dan inti plak bubuh jem strawberry dan jugak buttercream perasa koko.
Kek Gulung Batik
Recipe posted by Ahpek at FNR
Bahan-bahan(loyang 36x36cm)
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovallete
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco( maisya guna serbuk koko )
jem strawberri secukupnya
Cara-cara
- Telur,gula,ovallete,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
- Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius, api atas dan bawah.( 5 minit yg terakhir maisya pusingkan tray untuk dapatkan warna brown yg sekata)
- Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
- Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.
Siap
Kek Gulung Batik
Recipe posted by Ahpek at FNR
Bahan-bahan(loyang 36x36cm)
6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovallete
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega cair
sedikit coklat emulco( maisya guna serbuk koko )
jem strawberri secukupnya
Cara-cara
- Telur,gula,ovallete,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)
- Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.
- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi
- Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius, api atas dan bawah.( 5 minit yg terakhir maisya pusingkan tray untuk dapatkan warna brown yg sekata)
- Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekeping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.
- Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.
Siap
Ulasan
Hari tus aya try buat..guna resipi YOCHANA tu...mak aihhh keras kematu..langsung tak leh gulung..awat no...tak cukup gebu kot adunan tu...nak try yang nielah
pulak
tq . tak tau le next time buat boleh jadik cantik cam ni lagik ke idak...he..he..
tulung jwb yek
camna kak maisya buat smpi cantik kulit luarnya.kita buat,abis sumer tertanggal..kak masiya gulung masa panas ke sejuk?pastu nk tanya lagik-gulung dgn kertas minyak org kain biasa?
(** my blog tutup skrg,kak maisya tulung jwb kt sini dulu)
patutlah semalam akak try pergi your blog..keluar kata blog tu tak wujud..ingatkan dah salah link.
kek tu lepas keluarkan dari oven, akak keluarkan dari loyang(terbalikkan ke atas redai/rak)...biar sekejap( seminit dua), tanggalkan kertas minyak dan gulung. Pernah gulung guna tuala dan jugak guna kertas minyak tu jer...akak pun pernah jugak tertanggal habis semua kulit dia tu tapi masa tu guna resepi yg lain, bila guna resepi yg ni elok jer dia tak tanggal le plak.
ada nak tambah sikit...kalau nak letak jem, bolehlah terus sapu masa nak gulung tu tapi kalau nak letak cream...just gulung kek tu sahaja dulu....bila kek dah sejuk baru bukak balik gulungan dan sapu cream, dan gulung semula.
tq akak sb jawba persoalan ct.terjawab jugak ahkirnya so buntu dh sh 2 kali buat tertanggal.ct gulung pakai kertas minyak just after bake.agaknya sb panas2 dh gulung,itu yg tertanggal kulitnya tuh.
bila pikir apa yg akak ckp,bru terpikir,alahai,napelah tak guna teknik tuh...bg cool cepat keknya.pas masak tuh,dh kalut nk gulung da-ada baca kt porum ckp kalau gulung masa sejuk sgt leh patah.itu yg panas2 tuh terus gulung
yg pasal letak jem and buttercream tuh,ct dh ikut dh cara kak maisya cuma fail bab menggulung tuh.
(pasal blog tuh,akan di buka-nanti ct bgtau bila bukak)
akak tgk elok je swiss roll kat blog ct tu...koyak sikit-sikit je oklah.