French Cruller/Doughnut
French Cruller / Donut
==>Crullers are also known as French donuts. They are circle shaped but twisty. They are soft inside and not heavily fried
==>A French cruller is a doughnut made from choux pastry. They are usually shaped like a fluted ring and have a light airy texture. Sometimes these are also simply known as "crullers", but they have little resemblance to the other kind of cruller other than that they are both types of doughnuts - wikipedia
Try buat ni last week. Sesapa yg pernah gi Jepun maybe pernah nampak donut ni kat kedai Mr. Donut tu. Resepi dan cara nak buat dia sama je dengan adunan cream puff cuma ditambah sikit gula dan digoreng bukan dibakar. Rasanya Churros pun cam ni jugak cara buatnya.
Part yg susah nak buat twist dia tu since maisya cuma ada nozzle star yg size kecik je so kena buat double layer baru nampak besar sikit.
Resepi suruh masukkan je sekali kertas minyak tu masa goreng dan nanti dia akan tanggal sendirik tapi maisya buat dia tak tanggal pun maybe sebab maisya lupa nak gris kertas minyak tu dengan minyak. Jenuh jugak nak tarik kertas tu
Nak kena carik nozzle star yg besar sikit baru nampak cantik, tak de la nampak kurus sangat macam ni. Kalau ikutkan ....sepatutnya adunan ni akan mengembang le jugak bila digoreng tapi maisya buat dia kembang sikit je... Nanti le akan cuba lagik buat.
Cruller ni boleh di gaul dengan gula halus/icing sugar (+ cinnamon powder kalau suka) atau boleh jugak bubuh glaze ( icing sugar + lemon juice ). Nak celup dlm melted chocolate pun boleh. Maisya gaul dengan powdered sugar je.
==>Crullers are also known as French donuts. They are circle shaped but twisty. They are soft inside and not heavily fried
==>A French cruller is a doughnut made from choux pastry. They are usually shaped like a fluted ring and have a light airy texture. Sometimes these are also simply known as "crullers", but they have little resemblance to the other kind of cruller other than that they are both types of doughnuts - wikipedia
Try buat ni last week. Sesapa yg pernah gi Jepun maybe pernah nampak donut ni kat kedai Mr. Donut tu. Resepi dan cara nak buat dia sama je dengan adunan cream puff cuma ditambah sikit gula dan digoreng bukan dibakar. Rasanya Churros pun cam ni jugak cara buatnya.
Part yg susah nak buat twist dia tu since maisya cuma ada nozzle star yg size kecik je so kena buat double layer baru nampak besar sikit.
Resepi suruh masukkan je sekali kertas minyak tu masa goreng dan nanti dia akan tanggal sendirik tapi maisya buat dia tak tanggal pun maybe sebab maisya lupa nak gris kertas minyak tu dengan minyak. Jenuh jugak nak tarik kertas tu
Nak kena carik nozzle star yg besar sikit baru nampak cantik, tak de la nampak kurus sangat macam ni. Kalau ikutkan ....sepatutnya adunan ni akan mengembang le jugak bila digoreng tapi maisya buat dia kembang sikit je... Nanti le akan cuba lagik buat.
Cruller ni boleh di gaul dengan gula halus/icing sugar (+ cinnamon powder kalau suka) atau boleh jugak bubuh glaze ( icing sugar + lemon juice ). Nak celup dlm melted chocolate pun boleh. Maisya gaul dengan powdered sugar je.
**Yg kat kedai Mr Donut tu tak nampak garing cam kena goreng pun....elok je warna dia kuning...maybe tak payah goreng lama sgt. Yg maisya buat ni nampak cam keras or rangup jer kan...tapi dia lembut je sebenarnya.
Nie ada video macamana maisya buat bentuk twist tu...sorry tak clear sgt, just perhatikan pergerakan tangan...sambil buat bentuk bulat tu pusing-pusing kan piping bag supaya adunan akan berpintal dengan cantik.
Ulasan
Tq.
mampu tengok jerlah..nampak cam renyah kita malas skit...
psstt..saper tu ? ,
RE: akak dill nie memula tk pandai gak nk guna @ makan nie..pernah tengok kekawan sini ltk dlm kuah laksa..sejak dr tu rasa mcm boleh jer..pernah makan kt satu restoren arab..dia kata dr turkey nasi nie ,kita pun try..sedapp,tp kena ltk cili.. baru best..bau harum jer..
boleh saja nak try resepi tu...
sue,
soalan[saper tu?] tu merujuk kpd video tu ke?..he...he..sapa lagi...ishk! malu le plak org nampak dapurku yg semak tu....