Thursday, February 26, 2009

Keropok Lekor

Ini salah satu projek yg dah lama teringin nak buat tapi asyik tertangguh sebab tak cukup kerajinan....keropok ni rasanya maisya dah terlebih letak tepung...tapi still ok sebab tak de lah keras or liat, makan masa panas-panas tu rangup je. Rasa bawang putih tu kuat jugak so kalau tak suka boleh omit rasanya.



KEROPOK LEKOR
resepi sumbangan 14sept di myresipi
http://www.myresipi.com/top/detail/6657

Bahan-bahan ( - )
1kg ikan selayang/ kembung
5-10 ulas bawang putih
1kg tepung ubi/kanji
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Garam secukup rasa
Perasa
Air

Cara-cara
Asingkan isi ikan dari tulang.
Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer...
Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.

7 comments:

Kacip_Fatimah said...

kenapa ek ssh nk link kan maisya nyer blog nie ke dlm bloglist saya? asyik error je..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

kite pon dah lama KIV nak wat kepok nih...biler nak mai kerajinan ekkk...

MamaFaMi said...

Eeeee dari manalahhhh aje Maisya ni korek kerajinan eh? Nak gak pergi ngintai nih. Kalau ma ler, bab bab kena siang menyiang ikan ni, kensalammmm ler... hehehe.. sib baik dah balik Malaysia... beli yang dah siap, balik tinggal goreng je! Hahaha...

Maisya said...

kacip,
bab masalah teknikal macam tu tak taulah nak jawab...he..he..

aishah,
tu la...kena tunggu angin rajin kan..

mama,
sesekali je datang angin rajin yg terlampau tu...he..he..

MyLilBundle said...

salam kak maisya...
lama x jenguk akak.. heeee
beshnyerr kepok lekor dia...rasa teringin sgt2...kalau cecah ngan colek dia tuuu sure kejap jekk licin sepinggan..rasanyer kine cepat2 cr ikan nih...mmg dah teliur sesgt...

Maisya said...

shima,
memang best cuma kena rajin perisi ikan je la...part lain tu masuk food processor je

kakak syafiqah said...

Salam maisnya...
Hemm....tinggal di luar Malaysia ni, mmg teringin nak makan macam2x makanan malaysia..
Huhuhhu....
Sayangnya tak dapat....
Tngok resepi keropok lekor ni, mmg enak!!!! Dah berapa lama dah tak makan mcm ni..
Insyaallah, nak suruh mama buat nanti..