Chocolate Almond Biscotti

Resepi kali ni diambil dari fp Shima. Dah lama simpan resepi ni cuma kali ni baru berkesempatan nak cuba. Hazelnut tu Maisya gantikan dengan almond.


CHOCOLATE HAZELNUT BISCOTTI
http://shima27.fotopages.com/?entry=1503317

original recipe: Joy of Baking by Stephanie Jaworski

125gms semisweet/bittersweet chocolate - dihancurkan kasar2
1 cwn (215gms) brown sugar
1 3/4 cwn (250gms) tepung gandum
1/3 cwn (30gms) serbuk coco
1 sudu besar (4gms) serbuk kopi espresso
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh garam
3 biji telur saiz besar
1 1/2 sudu teh vanilla
1 cwn (150gms) hazelnut cincang - dibakar dulu sampai rangup

CARA:

1. panaskan oven 150 celcius...bakar kacang dulu, sejukkan.
2. hancurkan chocolate kasar2 pastu satukan dlm food processor dgn brown sugar...blend kasi hancur..
3. dlm mangkuk lain, ayakkan tepung, garam, serbuk koko & baking soda...ketepikan.
4. amik mixer lak, pukul telur & vanilla dlm 30saat gitu...pastu dgn kelajuan rendah, masukkan adunan tepung & chocolate td berselang seli sampai abis...
5. pastu bubuh kacang... kacau bg rata dgn senduk kayu...(adunan ni mmg pekat & berat mcm dodol)..kene kuat2 skit kacau yerr....
6. pastu amik tepung, sapu kt tgn byk2...ambik skit adunan, gelek2kan kt papan pemotong mcm wat kopok lekor...buatlah dlm 4 ketul 'log'
7. bakar dlm oven selama 40min...pastu kuarkan biarkan sejuk sat...then potong guna pisau bergerigi dgn kelebaran1 inchi...pastu bakar blk selama 15 min...kalau suka garing2 lebihkan skit masa membakar. siap!!


note: time nk bakar tuh kene jarak2kan log tuh jauh2 sbb nnti akan mengembang 3x ganda!!

Ulasan

Aishah@Ariffin@Aqil berkata…
salam akak...
lama noi aishah tak rempit sini...
sedap nampak sekkut nih...
RnZ Photo JB berkata…
Blog ni ada mcm2 yg memikat hati !
izat berkata…
Assalamualikum maisya..

Saya try byk kali nak link blog maisya dlm blog saya tak dpt. Dia kata invalid URL add. Apsal ntah..

Ooo husband kohai, dok 3rd college gak ke? Sempai yg introduce tu karkun RPKJ jugak? Kalau kat Jepun dulu ada usaha student? Byk benor soalan nya.

Saya ni pun faham usaha baru je ( dlm 5 tahun ni ). Suami saya dah lama sejak kat U lagi. Dulu saya menentang, tak faham dan tak suka..Alhamdullillah, dalam pahit ada manisnya. Allah kasi taufiq dan hidayat utk faham usaha ni..sekarang ni masih belajar, masih bykkkkk cacat celanya.

Dulu masa saya dok kat Seberang Prai, selalu pergi taklim kat Kpg Pertama ( rumah Hj Mat Redho ), kat Mengkuang titi ( rumah cikgu maarof ye )tak pernah pergi. Tapi pernah pergi rumah Hj Helmi ( dkt ngan markas penanti ). Anak Hj Helmi tu yg tlg jagakan anak saya masa kuar masturat 3 hari. Haaa pusing2 kita pernah jumpa kot..

Cuti sekolah ni husband nak kuar 40 hari? Suami cikgu ye? Isteri yg redho suami keluar jalan Allah masuk syurga awal 500 tahun dari suaminya, tunggu suami dpn pintu syurga jd ketua para bidadari. Bertuah bdn. Apa yg suami dapt masa khuruj ( pahala ), isteri yg kat rumah pun dapat. Semoga Allah memberi taufiq dan hidayat untuk saya dan maisya faham. Insya Allah. Emel maisya apa ye.. boleh kita berhubung kat emel.
MamaFaMi berkata…
Ma dah lama teringin nak buat biscotti ni, tapi belum juga dibuat buat....
Maisya berkata…
aishah,
makan cam tu pun sedap kalau cicah air pun sedap

RnZ,
tq

mama,
mama busy buat benda lain....macam-macam resepi mama dok try tu.