Agar-agar Pelangi
sumber: majalah keluarga tahun 80an
15g agar-agar
1400ml air
2 cawan gula pasir
38g gula batu
pewarna merah, hijau, kuning
4 keping roti
1 tin susu cair IDEAL
2 biji telur
1 biji limau kasturi, ambil jusnya
1. Bahagi agar-agar kpd 2 bahagian. Masak satu bahagian dgn 600ml air hingga larut. Kemudian, masukkan 1 cawan gula pasir dan 38g gula batu. Masak hingga gula larut.
2.Tapis dan tuangkan agar-agar ke dlm 3 bekas. Warnakan tiap-tiap satu dgn pewarna yg berlainan. Biarkan keras,kemudian parut halus dan campurkan semua warna.
3. Masak baki agar-agar dgn 800ml air hingga larut. Masukkan baki gula dan masak hingga larut. Tapis dan masukkan kedalam periuk lain; ketepikan.
4. Rendam roti dlm susu cair. Pukul telur hingga sebati, kemudian tuangkan ke dlm adunan roti dan kacau rata. Masukkan air perahan limau dan kacau. Tuangkan kedalam adunan agar-agar tadi dan jerang hingga mendidih.
5. Sediakan acuan yg telah dibilas. Masukkan agar-agar yg diparut hingga menutupi bahagian bawah acuan. Kemudian tuangkan agar-agar yg suam ke atasnya, setebal 1cm. Buatlah berselang seli hingga kedua-dua agar-agar habis.
6. Sejukkan.
*Nota:
-puding ni sedap sebab ada bubuh roti dlm adunan dia.
-Kalau ikut resepi dia suruh campur semua warna agar-agar yg diparut tu tapi maisya buat satu warna satu lapis.
-Gula batu tu tak bubuh pun tak pe, boleh ganti dgn gula biasa.Tapi,kalau guna gula batu seperti yg ditulis dlm resepi, agar-agar akan nampak cantik berkilat.
-Masa melapis tu tak usah bubuh byk/tebal sgt agar-agar yg diparut tu pada satu layer sebab nanti lapisan-lapisan tu susah nak melekat.
-kalau ikut resepi dia suruh start dgn lapisan agar-agar yg diparut tu so lapisan pertama tu bubuh very thin layer jer...kalau bubuh byk nanti dia tertanggal bila potong-semasa melapis, tak perlu tunggu keras each layer sebab dia memang takkan bercampur.
-agar-agar ni tak berapa sesuai simpan lama...dia akan jadik berair sikitlah...tak taulah sebab sukatan agar-agar maisya yg tak berapa betul ke or sebab apa.
-nak buat agar-agar ni kena timing betul-betul, better buat agar-agar yg 3 color tu in advance. Bila dah keras baru start dgn adunan lagik satu, sebab nanti takut agar-agar yg nak diparut tu tak sempat keras kalau buat serentak.
-utk memudahkan kerja, gunakan blender utk sebatikan roti, susu dan telur tu. Adunan akan jadik lagi smooth.
-Air perahan limau kasturi tu boleh gantikan dgn esen vanila sebab fungsinya utk menghilangkan bau telur.
-susu cair tu jenama lain pun tak pe
Ulasan