Kek Gula Hangus
Maisya try resepi ni semasa raya haji baru ni...buat utk bawak balik kg. Nasib baik menjadi elok je sebab before ni pernah gak buat kek ni( guna resepi lain ) tapi langsung tak de sarang. Tapi adunan ni tak dapat banyak...next time kena buat 2 adunan sekaligus.
Kek Gula Hangus Puan Halimah
post by Yume at board FNR, forum.cari.co.my 1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega
* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah bewarna perang, masukkan sedikit air panas( hati-hati kerana dia akan meletup-letup sikit ). Kacau hingga gula larut dan tuangkan baki air panas.Kacau hingga sekata. Tutup api. Masukkan mentega dan kacau sampai mentega cair. Sejukkan.
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Cara:
-Pukul telur sampai kembang & pekat.
-Masukkan susu pekat ,kacau hingga sebati.
-Masukkan tepung & soda bikarbonat yg telah diayak.
-Tuangkan esen vanila.
-Masukkan gula hangus.
-Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik.
-Dibakar selama 60 minit suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas & bawah.Lapikkan dulang dibawahnya
Ulasan