Roti! Roti!
Minggu ni maisya bubuh beberapa resepi dan gambar roti yg pernah dicuba plak. bun kosong je
buat bentuk roll plak
FRENCH BAGUETTES
Puan Roshayati Johari
Ingredients :
360g bread flour
90g superfine flour - guna tepung gandum biasa je
1 teaspoon salt
1 tablespoon sugar
1 teaspoon bread improver - tak bubuh
1 teaspoon bread softener - tak bubuh
3 teaspoons instant yeast
~ Mix well all the above ingredients.
250g water
10g shortening
Method :
1. Add water to the dry ingredients, a little at a time and knead till a smooth dough is formed.
2. Add in shortening and continue kneading till a smooth and elastic dough is formed.
3. Divide dough to 3 portions, 240g each. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
4. Roll flat one portion to form a square. Then roll it (like a swiss roll). Leave to prove till double the size, about 45 minutes.
5. Brush the top with water, twice. Then make a small cut on top of each dough.
6. Bake in a pre-heated oven at 190 degree celcius using *steam bake method for 12 minutes.
7. After 12 minutes, remove the tray with water and continue baking for another 10 minutes.
* steam bake : Place the tray with dough on top of a tray filled with water and put both trays into the oven.
Tak ingat guna resepi mana tapi inti tu guna creamed corn yg dlm tin tu. Canai doh memanjang, bubuh inti, gulung lepas tu gunting-gunting bahagian atas tu.
Ni guna resepi Roti Naik( dah pernah post dlm entry yg lalu )
Seriously dah lupa guna resepi yg mana...hu...hu...jadik elok plak tu....resepi yg mana ye...mmm...
Bun inti sardin
tabur dengan bijan putih dan hitam kat atas tu
yang ni guna resepi roti naik yg ditambah serbuk koko...kali ni bubuh byk sikit serbuk koko.
Yang ni ada inti peanut butter kat dalamnya.
Ni inti kacang merah....tak berapa cantik bunganya.
Potato bread resepi dari Alex Goh...comot jer kastad kat atas tu sebab dok buat tak de sukatan.
buat bentuk roll plak
RESIPI ASAS ROTI
recipe by Roshayati Johari Rnet
recipe by Roshayati Johari Rnet
A
350 tepung roti/high protein flour
150g tepung halus/superfine flour - maisya guna tepung gandum biasa je
100g gula
1 camt garam halus
30g susu tepung
1 camt bread improver (optional) - tak bubuh
1 camt bread softener (optional) - tak bubuh
4 camt yis kering
Gaul bahan di atas sebati
B
air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat
265g
C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.
Caranya
1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
3) Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
6) Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
7) Bolehlah dibentuk ikut suka.
8) Biarkan hingga naik 40 minit - 1 jam.
9) Bakar hingga masak. - maisya bakar dengan suhu 175C, api atas dan bawah selama 20 - 25 minit
350 tepung roti/high protein flour
150g tepung halus/superfine flour - maisya guna tepung gandum biasa je
100g gula
1 camt garam halus
30g susu tepung
1 camt bread improver (optional) - tak bubuh
1 camt bread softener (optional) - tak bubuh
4 camt yis kering
Gaul bahan di atas sebati
B
air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat
265g
C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.
Caranya
1) Masukkan bahan B dalam A. Uli hingga adunan agak licin.
2) Masukkan bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan jadi licin dan tak melekat di tangan dan bekas.
3) Biarkan doh selama 30 - 40 minit.
4) Tumbuk2 doh dan uli untuk keluarkan angin. Ini penting untuk hasilkan roti yang tidak berongga besar di dalam.
5) Bahagikan doh ikut berat yang dikehendaki. Bulat2kan doh. Rehatkan 10 minit.
6) Keluarkan angin dari doh dengan cara memicit dan bulatkan sekali lagi.
7) Bolehlah dibentuk ikut suka.
8) Biarkan hingga naik 40 minit - 1 jam.
9) Bakar hingga masak. - maisya bakar dengan suhu 175C, api atas dan bawah selama 20 - 25 minit
FRENCH BAGUETTES
Puan Roshayati Johari
Ingredients :
360g bread flour
90g superfine flour - guna tepung gandum biasa je
1 teaspoon salt
1 tablespoon sugar
1 teaspoon bread improver - tak bubuh
1 teaspoon bread softener - tak bubuh
3 teaspoons instant yeast
~ Mix well all the above ingredients.
250g water
10g shortening
Method :
1. Add water to the dry ingredients, a little at a time and knead till a smooth dough is formed.
2. Add in shortening and continue kneading till a smooth and elastic dough is formed.
3. Divide dough to 3 portions, 240g each. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
4. Roll flat one portion to form a square. Then roll it (like a swiss roll). Leave to prove till double the size, about 45 minutes.
5. Brush the top with water, twice. Then make a small cut on top of each dough.
6. Bake in a pre-heated oven at 190 degree celcius using *steam bake method for 12 minutes.
7. After 12 minutes, remove the tray with water and continue baking for another 10 minutes.
* steam bake : Place the tray with dough on top of a tray filled with water and put both trays into the oven.
Roti World
Recipe posted by zaliana@myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/1627
Bahan-bahan ( 2 biji roti )
Untuk roti.
170ml air suam
250 gm tepung high protein (2 cawan)
65 gm tepung gandum (1/2 cawan)
2 sudu besar lemak sayur
3 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu teh yis segera
Untuk sup krim ayam.
1 biji bawang besar di mayang
3 ulas bawang putih di ketuk
100 gm ayam dicincang
250 ml susu full cream
2 sudu besar tepung jagung + 1 cawan air
Sedikit Italian herbs,lada sulah dan garam secukup rasa.
Cara buat roti.
Masukkan semua bahan dalam bread maker,pilih option doh.Boleh juga diuli dengan tangan
Keluarkan doh dari bread maker, bahagi kepada 2. Setiap bahagian lebih kurang 200 gm.Bentukkan bulat dan letak dalam dulang pembakar yang disapu marjerin.Biar doh naik selama 40 minit.
Doh yang naik menyebabkan bentuk bulat jadi leper.Bentukkan jadi bulat semula,bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 160 celcius selama 30 minit atau hingga luar kulit roti jadi coklat.
Potong bahagian atas roti dengan pisau.
Korek bahagian dalam roti.Jangan sampai tembus ke bawah. Isi roti ni boleh guna untuk cicah dengan sup .
Cara menyediakan sup krim ayam.
Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.Masukkan ayam cincang,tunggu hingga ayam masak.Masukkan Italian mixed herb,lada sulah dan garam.
Masukkan susu full krim dan bancuhan tepung jagung.Masak hingga mendidih.Tutup api.
Blend dalam blender.
Tuang sup ke dalam roti.Lebih sedap jika masukkan sup krim yang masih panas.Hidangkan segera.
*roti tu maisya uli dengan tangan je…cara dia sama cam roti yg lain-lain
*maisya guna mushroom soup instant je masa ni…malas le plak nak buat sendiri
*maisya bakar dengan suhu 175C, api atas dan bawah selama 25 minit
Recipe posted by zaliana@myresipi.com
http://myresipi.com/top/detail/1627
Bahan-bahan ( 2 biji roti )
Untuk roti.
170ml air suam
250 gm tepung high protein (2 cawan)
65 gm tepung gandum (1/2 cawan)
2 sudu besar lemak sayur
3 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar susu tepung
1 1/2 sudu teh yis segera
Untuk sup krim ayam.
1 biji bawang besar di mayang
3 ulas bawang putih di ketuk
100 gm ayam dicincang
250 ml susu full cream
2 sudu besar tepung jagung + 1 cawan air
Sedikit Italian herbs,lada sulah dan garam secukup rasa.
Cara buat roti.
Masukkan semua bahan dalam bread maker,pilih option doh.Boleh juga diuli dengan tangan
Keluarkan doh dari bread maker, bahagi kepada 2. Setiap bahagian lebih kurang 200 gm.Bentukkan bulat dan letak dalam dulang pembakar yang disapu marjerin.Biar doh naik selama 40 minit.
Doh yang naik menyebabkan bentuk bulat jadi leper.Bentukkan jadi bulat semula,bakar dalam oven yang dah dipanaskan pada suhu 160 celcius selama 30 minit atau hingga luar kulit roti jadi coklat.
Potong bahagian atas roti dengan pisau.
Korek bahagian dalam roti.Jangan sampai tembus ke bawah. Isi roti ni boleh guna untuk cicah dengan sup .
Cara menyediakan sup krim ayam.
Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.Masukkan ayam cincang,tunggu hingga ayam masak.Masukkan Italian mixed herb,lada sulah dan garam.
Masukkan susu full krim dan bancuhan tepung jagung.Masak hingga mendidih.Tutup api.
Blend dalam blender.
Tuang sup ke dalam roti.Lebih sedap jika masukkan sup krim yang masih panas.Hidangkan segera.
*roti tu maisya uli dengan tangan je…cara dia sama cam roti yg lain-lain
*maisya guna mushroom soup instant je masa ni…malas le plak nak buat sendiri
*maisya bakar dengan suhu 175C, api atas dan bawah selama 25 minit
yang bawah ni just gambar-gambar je sebab resepi dah pernah post dulu dan sesetengah tu plak dah lupa guna resepi yg mana....ha..ha...dah lama sgt tersimpan dlm pc, tu yg jadik lupa tu.
Tak ingat guna resepi mana tapi inti tu guna creamed corn yg dlm tin tu. Canai doh memanjang, bubuh inti, gulung lepas tu gunting-gunting bahagian atas tu.
Ni guna resepi Roti Naik( dah pernah post dlm entry yg lalu )
Seriously dah lupa guna resepi yg mana...hu...hu...jadik elok plak tu....resepi yg mana ye...mmm...
Bun inti sardin
tabur dengan bijan putih dan hitam kat atas tu
yang ni guna resepi roti naik yg ditambah serbuk koko...kali ni bubuh byk sikit serbuk koko.
Yang ni ada inti peanut butter kat dalamnya.
Ni inti kacang merah....tak berapa cantik bunganya.
Potato bread resepi dari Alex Goh...comot jer kastad kat atas tu sebab dok buat tak de sukatan.
cheese bun...kat atas tu bubuh cheddar cheese dan gula
Ulasan
respek lah sama akak,mcm2 jenis roti..kasi tips skit camner akak buat roti tu, specially bab nk mantain uli tu ..dulu2 ok gak skrng mcm tk menjadi plak bila uli...
akak klu ada link website yg cun2, camner nk bentuk roti tu leh kongsi yer.
kalau ada khadam @ breadmaker dok tukang uli tu bolehlah nak buat selalu...saya takat seminggu sekali je la. Saya selalu buat malam sebab utk makan breakfast, so siap bakarnya selalu dah dekat tgh mlm...harap-harap tak de le mengganggu jiran yg tengah tido dengan bau roti-roti tu..he..he..
soulha,
nanti kalau jumpa website yg menarik maisya share kat sini
ume,
akak selalu buat roti boleh tahan utk 2 kali breakfast so kiranya dpt le rehat sehari dari memasak sarapan.