Tauhu Telur

Selepas dikukus


Selepas dipotong dan digoreng

Tauhu Telur

2 biji telur

200ml susu soya

garam



Gaul rata semua bahan dengan perlahan supaya tak berbuih. Tapis dan tuang dlm bekas. Kukus dengan api perlahan 15 minit ( lebih kurang macam buat puding karamel )



*maybe boleh lapiskan bekas dengan plastik tahan panas supaya senang nak dikeluarkan, masa maisya buat tu just tuang terus dlm bekas ... susah plak nak keluarkan so jadik pecah-pecah sikit.

*better guna susu soya yg buat sendiri/yg tanpa gula sebab maisya guna susu soya dlm kotak tu...jadik manis le plak

Ulasan

yong berkata…
Hi,
Baru jer terfikir cemana lah nak buat tauhu telur sendiri untuk menjamin kebersihan dan status halalnya dah jumpa lak dlm entry nie.
Terima kasih. Public holiday esok boleh cuba.
Soulha,Cairo berkata…
Rajinnya kak maisya mencuba...nanti nk try jg ler....tp kena buat air soya dulu...sini soya fresh ssh dpt.

Sbnrnya tk pernah mkn dan tngk real tahu nie kt msia kenal kt masakan di internet nie jer...agak2 rasa tk bnyk beza dng tahu biasa kot...klu lg sedap kira oklah..tk kempunan nk mkn tahu lg..hehehe : )
ct berkata…
Tauhu ni my feveret kt msia..besh giler,normally yg kt kedai dlm bentuk bulat.masakan cina selalu ada ni..tapi kan,kalau nk buat fresh soya tu kan,just blend kacang soya ke,camna?bab ni,kureng tau sikit.

(kak maisya,bila nk wat chatbox..senang sikit nk tanya)
hanny berkata…
wo...sugoi!!!!kalau masuk blog nih aku memang tabik springgggg....semuanya buat sendiri ya...cayalah!!..ari nih baru try buat burger tofu (dok nak habiskan tofu dlm peti ais)campur tuna, pankoh, lobak etc. budak2 cukup suka.
Ujen berkata…
ikshhhh,,,advance sungguh kak Mai nie...harus cuba tu..bleh masuk dalam menu diet kita...hahahahah....TQ
Maisya berkata…
yong,
dah try ke?

soulha,
maisya pun baru sekali dua je kot beli tauhu telur ni.Buat sendiri lagik selamat.

ct,
akak pun tak pernah buat air soya...rasanya just rebus kacang soya tu lepas tu kisar dan tapis.
sorry, akak tak sampai seru lagik nak bubuh shoutbox kat blog ni :)

hanny,
jadik ok ke burger tauhu...saya buat mesti dia jadik agak fragile...senang pecah...

ujen,
still on diet ye...target nak turun berapa kg ni?
ati berkata…
mayzatt,
kenapa tauhu telur saya lembik? tak keras pun. kalau keluarkan dari kukus, mesti pecah.
saya dah try dua kali. soya bean kotak & soya bean buat sendiri. dua-dua pun sama.
kena keraskan dalam fridge macam buat karamel hari tu ke?
Maisya berkata…
ati,
jadi lembik sgt ke? Tauhu ni memang sgt fragile...Ati keluarkan dari bekas masa masih panas ke? Selalunya saya sejukkan dulu dah tu baru keluarkan.Maybe next time boleh cuba tambah sikit tepung jagung ke nak bagi dia agak firm. Size telur yg digunakan pun kalau boleh guna yg besar. Saya dah 2 kali buat ok je...cuma pecah sikit masa nak keluarkan dari bekas tu jer...cuba lagi ye.