African Marble Cake
Resepi ni dah lama simpan tak buat-buat ....weekend baru ni ada majlis hari raya kat taman tempat maisya tinggal ni so buat kek ni untuk dibawa ke sana. Sangat-sangat puas hati dengan kek ni, buatnya pun tak susah.
AFRICAN MARBLE CAKE
Sumber: Roshayati Johari @ RNet
Bahan-bahan:
250 g Tepung naik sendiri (maisya guna tpg biasa + 3 sudu kecil baking powder)
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit (maisya guna 6 biji telur size B)
1 camca besar ovallate
1 camca teh baking powder
2 camca besar susu pekat
50 g air
175 g butter - dicairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
Cara-caranya:
1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
3. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan selebihnya dalam loyang. (maisya guna loyang 4 segi 20cm x 20cm x 5.6cm).Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan.
4. Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ini akan naik double) Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. (maisya bakar selama 50 minit, 160 C api atas dan bawah, loyang letak atas oven tray..di rak tengah)
5. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas itu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
AFRICAN MARBLE CAKE
Sumber: Roshayati Johari @ RNet
Bahan-bahan:
250 g Tepung naik sendiri (maisya guna tpg biasa + 3 sudu kecil baking powder)
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit (maisya guna 6 biji telur size B)
1 camca besar ovallate
1 camca teh baking powder
2 camca besar susu pekat
50 g air
175 g butter - dicairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
Cara-caranya:
1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
3. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan selebihnya dalam loyang. (maisya guna loyang 4 segi 20cm x 20cm x 5.6cm).Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan.
4. Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ini akan naik double) Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. (maisya bakar selama 50 minit, 160 C api atas dan bawah, loyang letak atas oven tray..di rak tengah)
5. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas itu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
Ulasan
nampak gebu betui kek marble tuh erk.. i sukeee sgt kek marble bulat yg beli kt kedai runcit tuh..even murah tp rasa dia sedap giler!! hehe nampak kek akak mmg tingat kt kek marble tuh.. nk trylaa resepi ni nampak cam masyuk jekk :D
wani kalau bake cake, banyak guna api bwh dari atas.
kalo sepanjang baking time tu guna api atas n bwh, biasenye ade gunung berapi la nanti kek tu. hehe.
tp kek akk cantik je.
flat je permukaan atas tu..
ade tips ape2 x kak?
suhu akk ikut exactly like dlm recipe tu eh?
memang gebu kek tu...cubalah, sebab tak susah.
wani,
akak pun tak sangka boleh jadi elok cam tu...akak cuma ikut je arahan resepi tak de ubah apa-apa...ikut oven jugak part nak guna api atas bawah or api bawah saja tu...ikut lah perangai oven kita.
cantik aa kek tuh,kita buat selalu pyh nk masak,at last,pecah tgh2.buhsan tul,dh 3 kali dh fail.
pasai apa ek? saiz loyang tak sesuai kot?
p/s: pokok kesum akak dah merimbun...alhamdulillah hidup subur.
shima,
best kan kek ni. Pi la cari loyang comei sikit!