Apam Pisang

try resepi yg sempoi ni dari kak jun...alhamdulillah menjadik, lembut dan gebu je.


APAM PISANG
resepi dari
http://yummylicious-jun.blogspot.com/2007/03/apam-pisang.html


6-7 biji pisang emas-dilenyek
4-5 sudu besar gula ( boleh kurang or lebihkan ikut kemanisan pisang )
1 biji telur
3/4 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 - 2 cawan tepung ( maisya guna tepung naik sendiri )

Gaul pisang yg dah dilenyek tu dengan gula, tambahkan soda bikarbonat dan gaul rata. Tambahkan telur dan gaul sebati.


Tambah tepung sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang lebih kurang nak wat cucur pisang tu.

Masukkan dalam bekas yg digris.

Kukus hingga masak( 20-30 minit) ; satu cara nak tau dia masak, atas dia akan jadi soo dark brownish..kalu nak sure, cucuk aje la...kalu x lekat tu..masak la...




Pernah jugak try resepi dari Diana ni...sedap! Gambar rasanya ada ambik tapi tak jumpa plak maklumlah buatnya dah bertahun-tahun dulu..ha..ha..kalau jumpa nanti maisya paste gambarnya.

dah jumpa gambarnya...rasanya yg ni la kot

APAM PISANG KUKUS
resepi dari Diana di FNR

Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak)
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula
secubit garam

Cara-caranya
Tepung gandum diayak dengan baking soda. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit.


Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu dan juga dibalut dengan kain tutup kukusan supaya wap tidak jatuh kedalam kuih

Ulasan

umeboshi berkata…
apam pisang tu...nampak sgt yummy la!! tergoda i!
MyLilBundle berkata…
salam kak maisya...
bestnyerr apam pisang..my fav tp kalau xde pisang emak guna pisang yg org jual kt supermarket tu jek buleh ker?? takut x sesuai jekk tingin nk mkn apam pisang :D
Maisya berkata…
ume,
memang sedap pun

shima,
boleh je rasanya shima...akak haritu tu pun tak tahu le guna pisang apa sebab akak bukan kenal jenis-jenis pisang ni..he.he..
zana @ ros hassan berkata…
apam pisang...sedapnya...lagi satu tergoda tengok kek gulung tu... maisya...satu jalan je umah mak akak ngan mertua maisya, kami kat jalan baru sg acheh. cuba tanya hubby tau tak arwah haji hassan bomoh patah hehehe...ayah akak le tu.