Ameenah - 6 tahun

21hb Oktober, birthday anak sulung maisya...tahun ni dia dah tadika so buat something utk diberi kepada kawan-kawan kat tadika dia. Malas nak buat kek dengan ising apa semua tu sebab maisya hantar dia ke tadika jalan kaki je...tak cukup tangan nak bawak ...so buat cookies dan bungkus-bungkus untuk setiap orang...maisya lupa nak tanya ada berapa orang semuanya kat tadika tu so main agak-agak je la....harap-harap cukup untuk semua.


Nie 3 jenis biskut yg maisya buat; yg kiri sekali Chocolate Sugar Cookies, yg tengah tu Chocolate Shortbread dan yg kanan tu Shortbread. Mulanya nak decorate semua tapi dah tak larat, decorate separuh je dan buat 2 design ni jer.


Doraemon ni cacat sikit..ha..ha.tak lengkap, hidung tak de...misainya pun tak cukup...tapi anak boleh cam yg tu doraemon so kira lulus lah kan...pewarna hitam pun tak de so terpaksa guna warna brown utk line.


yg ni dah malas so buat corak bunga je dan tak de bubuh pewarna dah, ok jugak sebab biskut tu pun dah hitam...contrast dengan warna putih tu.

Setiap bungkus maisya isi 4 biskut.




Cake ni plak buat utk makan kat rumah je...chocolate sponge cake layer dengan chocolate ganache. Topping dengan chocolate ganache jugak dan hiasan-hiasan tu maisya guna royal icing yg extra lepas buat topping cookies tadi. Pipekan bentuk kelopak bunga atas kertas minyak...lepas tu bakar sekejap. Tapi byk yg tak jadi...lepas bakar dia kembong le, pecah masa nak tanggalkan dari kertas minyak dll so pilih mana-mana yg elok je utk decorate atas kek.



Resepi:

Chocolate Sugar Cookies & Royal Icing
Chocolate Shortbread
Chocolate Sponge Cake - Roylazim

SHORTBREAD

Bahan-bahan ( 70 biji )
250gm mentega tanpa garam (pada suhu bilik)
1/2 cawan gula halus
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras

Pukul butter dan gula, tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yg lembut.
Terap dengan acuan yg disukai dan bakar.

Chocolate Ganache
200g cooking chocolate
100g ( or more ) condensed milk
1/2 sudu besar butter

Panaskan susu pekat secara double boil, masukkan coklat masakan yg dah dipotong-potong kecil dan kacau hingga larut sepenuhnya. Tutup api. Tambah susu pekat jika adunan terlalu pekat. Akhir sekali masukkan butter dan gaul rata. Bolehlah dituang atas kek sebagai topping dan juga disapu pada setiap layer.




Ulasan

umeboshi berkata…
happy belated b'day to ameenah!! syoknye mama buatkan biskut comel dan kek sedap!! eheh
hanny berkata…
otanjoubi omedetou Ameenah-chan!.
MyLilBundle berkata…
happy belated besday to ameenah!!
semoga menjadi anak yg solehah n cemerlang dunia akhirat...
sonok erkk dpt kek yg comel..beruntung dpt ummi yg terer wat kek..
kak amal berkata…
Happy B'day Ameenah, moga menjadi anak yang baik dan solehah, untung dapat mama yg pandai buat kek dan cookies.
Bal aka Zai berkata…
Happy belated birthdayAmeenah,,wah mesti Ameenah gembira..ada kek..ada biskut..
PINATBATE berkata…
Happy birthday Ameenah!
Maisya berkata…
terima kasih semua for the birthday wishes