Ameenah - 6 tahun
Nie 3 jenis biskut yg maisya buat; yg kiri sekali Chocolate Sugar Cookies, yg tengah tu Chocolate Shortbread dan yg kanan tu Shortbread. Mulanya nak decorate semua tapi dah tak larat, decorate separuh je dan buat 2 design ni jer.
Doraemon ni cacat sikit..ha..ha.tak lengkap, hidung tak de...misainya pun tak cukup...tapi anak boleh cam yg tu doraemon so kira lulus lah kan...pewarna hitam pun tak de so terpaksa guna warna brown utk line.
yg ni dah malas so buat corak bunga je dan tak de bubuh pewarna dah, ok jugak sebab biskut tu pun dah hitam...contrast dengan warna putih tu.
Setiap bungkus maisya isi 4 biskut.
Cake ni plak buat utk makan kat rumah je...chocolate sponge cake layer dengan chocolate ganache. Topping dengan chocolate ganache jugak dan hiasan-hiasan tu maisya guna royal icing yg extra lepas buat topping cookies tadi. Pipekan bentuk kelopak bunga atas kertas minyak...lepas tu bakar sekejap. Tapi byk yg tak jadi...lepas bakar dia kembong le, pecah masa nak tanggalkan dari kertas minyak dll so pilih mana-mana yg elok je utk decorate atas kek.
Resepi:
Chocolate Sugar Cookies & Royal Icing
Chocolate Shortbread
Chocolate Sponge Cake - Roylazim
SHORTBREAD
Bahan-bahan ( 70 biji )
250gm mentega tanpa garam (pada suhu bilik)
1/2 cawan gula halus
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
Pukul butter dan gula, tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yg lembut.
Terap dengan acuan yg disukai dan bakar.
Chocolate Ganache
200g cooking chocolate
100g ( or more ) condensed milk
1/2 sudu besar butter
Panaskan susu pekat secara double boil, masukkan coklat masakan yg dah dipotong-potong kecil dan kacau hingga larut sepenuhnya. Tutup api. Tambah susu pekat jika adunan terlalu pekat. Akhir sekali masukkan butter dan gaul rata. Bolehlah dituang atas kek sebagai topping dan juga disapu pada setiap layer.
Ulasan
semoga menjadi anak yg solehah n cemerlang dunia akhirat...
sonok erkk dpt kek yg comel..beruntung dpt ummi yg terer wat kek..