Penyejuk Tekak
Selamat Hari Raya Aidiladha.
Rainbow Pudding ni buat untuk jamuan hari raya di surau.
Kali ni berjaya dapatkan jalur-jalur yg halus...setiap warna pada permulaan letak 3 sudu besar , bila dah lebih separuh letak 2 sudu besar dan bila dah nak habis tu letak 1 sudu besar je....tapi yg bahagian last tu adunan dah agak mengeras so jadik berketul sikit.
Kalau ikut resepi asal dia suruh sengetkan loyang masa tuang setiap lapisan tapi maisya terus tuang kat tengah loyang tanpa sengetkan loyang tu macam buat kek zebra
Gula dikurangkan , resepi asal 450g gula tapi maisya guna 400g gula pasir dan 20g gula batu.
Resepi dah ada di sini: RAINBOW MARBLE PUDDING
Yang ni Daifuku ..dah pernah buat dulu tapi kali ni tambah pewarna merah sikit.
Resepinya di sini: DAIFUKU MOCHI
Kat bawah ni plak puding-puding yg buat masa bulan puasa lepas. He..he..dah berbulan baru nak letak kat sini. Resepi nak kena cari dulu, mana ntah letaknya...nanti bubuh kemudian...tengok gambar je dulu.
PUDING KASTAD
resepi dari BEBEH di FNR
1 cawan tepung kastad
4 cawan air
1/2 cawan gula
1 cawan susu cair
Bancuh tepung dengan air dan masak dengan api perlahan. Kacau selalu.
Bila menggelegak masukkan gula dan susu cair. Masak hingga pekat.
Tuang ke dalam loyang dan sejukkan.
PUDING NENAS
1 sudu besar agar-agar serbuk
600ml air
1/2 cawan gula
sebiji nenas yg sederhana besar
2 sudu besar tepung kastad
1/2 cawan susu cair
-Ambil 1/2 bahagian dari nenas dan kisar bersama 400ml air
-Baki nenas dicincang kasar dan ditabur ke dalam loyang
-Bancuh tepung kastad dengan susu cair
-Masakkan serbuk agar-agar bersama baki air ( 200ml ) hingga larut dan tambahkan gula, masak lagi hingga gula larut.
-Masukkan air kisaran nenas, masak hingga mendidih
-Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau selalu hingga mendidih.
-Tuangkan adunan ke dalam loyang yg berisi nenas cincang tadi.
-Sejukkan.
Rainbow Pudding ni buat untuk jamuan hari raya di surau.
Kali ni berjaya dapatkan jalur-jalur yg halus...setiap warna pada permulaan letak 3 sudu besar , bila dah lebih separuh letak 2 sudu besar dan bila dah nak habis tu letak 1 sudu besar je....tapi yg bahagian last tu adunan dah agak mengeras so jadik berketul sikit.
Kalau ikut resepi asal dia suruh sengetkan loyang masa tuang setiap lapisan tapi maisya terus tuang kat tengah loyang tanpa sengetkan loyang tu macam buat kek zebra
Gula dikurangkan , resepi asal 450g gula tapi maisya guna 400g gula pasir dan 20g gula batu.
Resepi dah ada di sini: RAINBOW MARBLE PUDDING
Yang ni Daifuku ..dah pernah buat dulu tapi kali ni tambah pewarna merah sikit.
Resepinya di sini: DAIFUKU MOCHI
Kat bawah ni plak puding-puding yg buat masa bulan puasa lepas. He..he..dah berbulan baru nak letak kat sini. Resepi nak kena cari dulu, mana ntah letaknya...nanti bubuh kemudian...tengok gambar je dulu.
PUDING KASTAD
resepi dari BEBEH di FNR
1 cawan tepung kastad
4 cawan air
1/2 cawan gula
1 cawan susu cair
Bancuh tepung dengan air dan masak dengan api perlahan. Kacau selalu.
Bila menggelegak masukkan gula dan susu cair. Masak hingga pekat.
Tuang ke dalam loyang dan sejukkan.
PUDING NENAS
1 sudu besar agar-agar serbuk
600ml air
1/2 cawan gula
sebiji nenas yg sederhana besar
2 sudu besar tepung kastad
1/2 cawan susu cair
-Ambil 1/2 bahagian dari nenas dan kisar bersama 400ml air
-Baki nenas dicincang kasar dan ditabur ke dalam loyang
-Bancuh tepung kastad dengan susu cair
-Masakkan serbuk agar-agar bersama baki air ( 200ml ) hingga larut dan tambahkan gula, masak lagi hingga gula larut.
-Masukkan air kisaran nenas, masak hingga mendidih
-Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau selalu hingga mendidih.
-Tuangkan adunan ke dalam loyang yg berisi nenas cincang tadi.
-Sejukkan.
Ulasan
re: Maisya pun dah jumpa klizakan...ramah betul orgnya..
kami ni time tak raya pun memang at least sebulan sekali mesti balik jln baru.
Bal,
Lama tak update blog ..pi mana?
kak amal,
Aah, maisya pun dapat jugak jumpa kak liza haritu.
masak untuk famili je tak de buat bisnes.