Soto



Masakan-masakan yg renyah macam ni rasanya setahun sekali je boleh buat...kena tunggu bebetul rajin. Resepi di ambil dari fp Lee Lin

SOTO
http://kucingorengemok.fotopages.com/?entry=1702367

Kuah soto
1 ekor ayam
1 kiub perasa ayam (maisya tak letak)
1 sup bunjut

Kisar:
Bawang besar
Bawang putih
Halia

Kisar kering:
Lada hitam
Jintan kasar
Jintan halus
Ketumbar – 2 kali ganda jintan (kalau jintan 1 paket, ketumbar 2 paket)

1. Tumis bahan kisar, bila wangi masukkan bahan kisar kering.
2. Biarkan wangi, masukkan ayam. Tambah air hingga ayam tenggelam
3. Masukkan kiub perasa ayam, sup bunjut dan garam, biar mendidih.
4. Bila ayam lembut, keluarkan dari kuah. Toskan.
5. Siat dan carik-carikkan isi ayam.


Bergedel
1 kilo kentang
1/2 buku bawang putih
lada sulah (banyak)
400g daging cincang
100-200g bawang goreng
1 cekak daun sup – racik halus
1 cekak daun bawang – racik halus
2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur – asingkan kuning dan putih telur

1. Hiris kentang dan goreng hingga lembut. Lenyek/tumbuk.
2. Tumis bawang putih, masukkan lada sulah dan daging cincang. Goreng hingga daging kering/hilang bau hanyir.
3. Campur semua bahan: kentang lenyek, daging, bawang goreng, daun², tepung jagung dan kuning telur. Gaul sebati dengan tangan. Bulat²kan dan lalukan di atas tepung jagung.
4. Celup dalam putih telur dan goreng.

Sambal kicap
1 paket cili api
5-6 sudu besar gula
2 cawan kicap
1-2 sudu besar cuka
*Maisya tambah bawang putih

Kisar semua.

Hidangkan:
Nasi himpit
Ayam siat
Bergedel
Sambal kicap
Tauge - celur
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng
*Maisya tambah suun goreng

Ulasan

haniss berkata…
Baru jer masak soto lepas aidiladha hari tu......
Maisya berkata…
haniss,
makan memang sedap tapi nak buatnya tu malas ...he..he..