Bday Sarah Yg Ketiga


Try buat kek Nestum sebab ramai yg dah cuba resepi ni dan kata sedap. Anak-anak suka...laju je habis. Terlupa lak nak ambik gambar kek yg belum decorate.

NESTUM CAKE
recipe by: Chanel2004 from forum cari FNR

Ingredients:

250 g butter
200 g caster sugar (kurangkan kepada 180g)
1 tablespoon honey
4 eggs (grade B)
50 g nestum
200 g self-raising flour; sifted
150 ml milk

Method :

1. Preheat oven at 180C
2. Lined & greased 9" baking tin.
3. Beat butter, sugar & honey till light & fluffy (do not overbeat).
4. Add in eggs one at a time. Beat well after each addition.
5. Add nestum and mix well.
6. Fold in sifted flour alternately with milk and blend till combined.
7. Bake for 40-45 minutes
.

Untuk decoration cuba guna steamed buttercream untuk salut kek. Risau juga takut tak jadi sebab first time cuba. Nasib baik menjadi tapi tak dapat cover keseluruhan kek ...bahagian tepi tu tak tutup habis...kek pun tak trim betul-betul so nampak bonjol-bonjol kat sana sini. Lebih cantik rasanya kalau disalut tebal sikit. Maisya letak orange paste kat buttercream tu so jadi warna kekuningan. Tapi memang bestlah steamed buttercream ni...dia seolah-olah poured fondant hasilnya. Boleh check kat blog kak Min utk cara-caranya:
http://bakingproject.com/?p=1235

Untuk gambar Tweety tu mula-mula lorek dengan pencungkil gigi sebagai lakaran. lepas tu baru buat ouline guna coklat. Lepas tu yg lain guna buttercream. Asalnya nak guna piping jel tapi terlupa nak beli bahan utk buatnya.


Ulasan