Thursday, October 22, 2009

Butterscotch Surprise Cake

Few weeks back ada someone yg tanyakan resepi kek butterscotch dekat forum cari so bila baca perbincangan mengenai kek ni teringin plak nak cuba.Resepi yg maisya cuba ni nama dia Butterscotch Surprise Cake.Dia ada butterscotch layer( soft macam puding ) kat dalamnya....kek tu jadik ok tapi part butterscotch tu tak tau la jadik ke tidak sebab rasa dia ala-ala kaya @ sekaya le plak...camna rasa butterscotch ni sebenarnya Maisya pun tak tau. Nie la rupa kek yg maisya buat



Butterscotch Surprise Cake
http://gggiraffe.blogspot.com/2009/06/butterscotch-and-banner-surprises.html

Cake:
125g butter
3/4 cup sugar
2 eggs
3/4 cup plain flour
1/2 cup self raising flour
1/4 cup milk
1 tsp vanilla essence

Filling:
1/2 cup brown sugar (packed)
2 tbsp custard powder
1/2 cup milk
2 tsp butter
1 egg

Place all cake ingredients into mixing bowl and mix with electric beaters on low until combined and then on medium until the mixture changes colour and becomes lighter.

To make filling, combine brown sugar and custard powder in a small saucepan. Gradually add milk and stir over heat until mixture boils and thickens. Stir in butter. Remove from heat. Cool for 5 minutes and then stir in egg. Use when warm.

Spread half into a greased and lined 20cm ring cake tin. Place spoonfuls of filling over the cake mixture and carefully spread to the edges of the cake tin with the back of a spoon. Carefully spread other half of cake mixture on top. This is the fiddly bit of the recipe and requires a little patience and concentration.

Bake in moderate oven for 30-40 minutes. Stand 10 minutes before turning out onto a wire rack to cool.


3 comments:

|| syazwaniadnan || said...

rasanya texture sebenar butterscocth ni mcm sekaya yang cair.. tapi diff dr segi rasa dia..
dia mcm caramelized sekaya. hehe yeke?

wani pernah rasa butterscotch gardenia je.. not bad. laju je habis sebungkus. hehe

terliur tgk recipe butterscotch kt sini

Maisya said...

Wani,
ye la..bahan-bahan pun lebih kurang sekaya jugak ..he....he..akak pun rasanya pernah makan roti gardenia tu tapi tak ingat lak camna rasa dia.
Macam buat karamel la kan cumanya yg ni dia guna brown sugar...rasanya haritu resepi yg akak buat brown sugar dia tak dihanguskan pun.. tu yg rasa tak berapa menjadi tu.

insyiirah said...
This comment has been removed by the author.