Bubur Lambuk
Antara menu wajib bulan puasa kan...kadang-kadang surau kat sini pun ada buat tapi kalau buat sendiri boleh la makan byk sikit. Kalau dulu mak selalu masak kanji (bubur nasi) ni kosong je...lepas tu makan dengan kerabu taugeh. Kali ni maisya makan dengan kerabu kacang botol
BUBUR LAMBUK
quinnie @ myresipi
http://myresipi.com/top/detail/5478
1 cawan beras (kalau rasa sikit boleh letak 2 cawan)
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak (minyak masak / minyak kelapa)
1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 buah pelaga
daging
segenggam udang kering
2 helai daun pandan
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan kasar
1 biji bawang besar - hiris
3 biji bawang putih - hiris
2 inci halia - di blend dengan 2 cawan air dan ditapis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cawan santan pekat
6 biji bawang merah - buat bawang goreng
daun sup dan daun bawang
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara-cara
-panaskan minyak sapi dan minyak masak..setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih...tumis hingga naik bau..tak yah goreng sampai kuning
-lepas bawang dah naik bau...masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau.
-kemudian masukkan daging.. masak hingga daging keluar air...dah keluar air daging..masukkan air halia...biar didih.
-lepas tu masukkan air biasa...agak2 le banyaknya tuk masak nasik tu nanti..biar didih
-dah didih air..letak serbuk lada hitam yg dibancuh dengan sedikit air.
-masuk kan beras..masak hingga beras jadi hancur..kalau tak cukup air boleh tambah lagi..
-selepas beras dah hancur..letak kan garam dan udang kering.
-kemudian boleh la letak pati santan..ikut suka la..kalau tak nak lemak sgt boleh kurang kan santannya. masak hingga bubur pekat.
-bila dah pekat boleh la letak bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
BUBUR LAMBUK
quinnie @ myresipi
http://myresipi.com/top/detail/5478
1 cawan beras (kalau rasa sikit boleh letak 2 cawan)
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak (minyak masak / minyak kelapa)
1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 buah pelaga
daging
segenggam udang kering
2 helai daun pandan
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan kasar
1 biji bawang besar - hiris
3 biji bawang putih - hiris
2 inci halia - di blend dengan 2 cawan air dan ditapis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 cawan santan pekat
6 biji bawang merah - buat bawang goreng
daun sup dan daun bawang
garam secukup rasa
air secukupnya
Cara-cara
-panaskan minyak sapi dan minyak masak..setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih...tumis hingga naik bau..tak yah goreng sampai kuning
-lepas bawang dah naik bau...masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau.
-kemudian masukkan daging.. masak hingga daging keluar air...dah keluar air daging..masukkan air halia...biar didih.
-lepas tu masukkan air biasa...agak2 le banyaknya tuk masak nasik tu nanti..biar didih
-dah didih air..letak serbuk lada hitam yg dibancuh dengan sedikit air.
-masuk kan beras..masak hingga beras jadi hancur..kalau tak cukup air boleh tambah lagi..
-selepas beras dah hancur..letak kan garam dan udang kering.
-kemudian boleh la letak pati santan..ikut suka la..kalau tak nak lemak sgt boleh kurang kan santannya. masak hingga bubur pekat.
-bila dah pekat boleh la letak bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
KERABU KACANG BOTOL
Kacang botol - dipotong kecil
Bawang besar - dihiris
Cili merah/cili api - ditumbuk
Udang kering - direndam dalam air panas, toskan dan tumbuk
Serai - ditumbuk
Kerisek
Air perahan limau kasturi
Gula & garam
*Maisya saja tambah daun selom, daun kesum sikit
Gaul semua bahan.
Ulasan