Savoury Quickbread
Haritu ada tengok Chef Wan buat savoury muffin kat tv...tak salin le plak resepinya. Dia kata boleh nak letak dalam bekas muffin or just letak dalam loaf pan. Nie maisya modified dari resepi Basic Muffin Sue supaya jadik savoury muffin dan bakar dalam loaf pan. Sangat sesuai kalau buat untuk breakfast.
SAVOURY QUICKBREAD
Bahan A
2 cwn tpg gandum
3 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
* tpg gandum & baking powder tu ayak 3 x
Bahan B
1 biji telur size besar
1 cwn susu segar
1/4 cwn minyak
* bhn B ni satukan, just pukul dgn whisker untuk sebatikan
Bahan C
1/2 labu bawang besar -dihiris
2 sosej - dihiris
daun sup/daun bawang/kucai -dihiris
garam
minyak utk menumis
serbuk lada hitam
1/2 lobak merah - dihiris halus
Bahan D
Sos tomato
1. Panaskan oven 175'C.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga sedikit layu. Tambahkan sosej dan lobak merah. Perasakan dengan serbuk lada hitam dan garam. Gaul rata. Masukkan daun sup/daun bawang/kucai, gaul rata dan tutup api. Setelah sejuk, campurkan bersama bahan B. Kacau rata.
3. Gaul rata bahan A. Lubangkan di tengah-tengah.
4. Tuangkan adunan dari langkah 2. Kaup balikkan adunan, jgn terlalu lama menggaul.
5. Tuangkan ke dalam loaf pan yang sudah digris dengan butter. (boleh jugak letak dalam muffin pan )
6. Sapukan sos tomato pada permukaannya.( kalau nak letak mayonis atau cheese pun boleh jugak )
6. Bakar guna api atas dan bawah, bakar selama lebih kurang 30 minit.
ni gambar-gambar roti yg buat kebelakangan ni:
Yang ni semua guna resepi Bun Sosej Berpintal...cuma tukar rupa dan inti dia je.
Letak jem strawbrry kat atas dia.
Nie guna resepi yg sangat berguna tatkala malas nak menguli tapi terasa nak buat roti...Double-Quick Bread
SAVOURY QUICKBREAD
Bahan A
2 cwn tpg gandum
3 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
* tpg gandum & baking powder tu ayak 3 x
Bahan B
1 biji telur size besar
1 cwn susu segar
1/4 cwn minyak
* bhn B ni satukan, just pukul dgn whisker untuk sebatikan
Bahan C
1/2 labu bawang besar -dihiris
2 sosej - dihiris
daun sup/daun bawang/kucai -dihiris
garam
minyak utk menumis
serbuk lada hitam
1/2 lobak merah - dihiris halus
Bahan D
Sos tomato
1. Panaskan oven 175'C.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga sedikit layu. Tambahkan sosej dan lobak merah. Perasakan dengan serbuk lada hitam dan garam. Gaul rata. Masukkan daun sup/daun bawang/kucai, gaul rata dan tutup api. Setelah sejuk, campurkan bersama bahan B. Kacau rata.
3. Gaul rata bahan A. Lubangkan di tengah-tengah.
4. Tuangkan adunan dari langkah 2. Kaup balikkan adunan, jgn terlalu lama menggaul.
5. Tuangkan ke dalam loaf pan yang sudah digris dengan butter. (boleh jugak letak dalam muffin pan )
6. Sapukan sos tomato pada permukaannya.( kalau nak letak mayonis atau cheese pun boleh jugak )
6. Bakar guna api atas dan bawah, bakar selama lebih kurang 30 minit.
ni gambar-gambar roti yg buat kebelakangan ni:
Yang ni semua guna resepi Bun Sosej Berpintal...cuma tukar rupa dan inti dia je.
Letak jem strawbrry kat atas dia.
Inti sardin
Nie pun inti sardin. Cara maisya buat bentuk bun ni boleh tengok gambar bawah ni
Canai bentuk 4 segi panjang, letak inti kat tengah. Potong menyerong dengan pisau kat kiri dan kanan. Lipat bahagian kiri dan kanan berselang-seli menutupi inti tu.
Nie guna resepi yg sangat berguna tatkala malas nak menguli tapi terasa nak buat roti...Double-Quick Bread
Ulasan
Boleh je nak link kan....terima kasih kerana cuba resepi yg ada kat sini.