Yong Tau Foo (?)
Nie bukan Yong Tau Foo yg real sebab tak ikut resepi pun...Bubuh je apa yg rasa nak dan sosnya pun hentam saja...ok lah. Rasa Yong Tau Foo yang sebenarnya pun dah lupa sebab dah bertahun-tahun tak makan.
Maisya cuma letak fishball, ganmodoki, kangkung, carrot & laksam. Semua bahan(kecuali laksam) direbus sekejap dengan air rebusan ikan bilis. Lepas tu potong kecik-kecik dan gaul dengan sos.
Fishball ni buat sendiri guna resepi yg ni: FISHBALL tapi tambah carrot yg diparut.
Yang ni Ganmodoki(deep-fried fritters made of tofu & vegetables), resepinya di sini: GANMODOKI. Kali ni tak cantik sgt jadinya, asyik melekat di kuali semasa goreng. Maybe adunan terlalu lembik.
Sebelum dibentukkan dan digoreng
Yang dah digoreng
Laksam guna resepi dari Yani di myresipi
Laksam
http://www.myresipi.com/top/detail/185
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
Cara-cara:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan tuangkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
Dok cari jugak resepi sos yong tau foo yg simple tapi kebanyakannya complicated so Maisya bantai je campur segala jenis sos..he..he..
SOS
Kicap Manis
Sos Tiram
Sos Cili
Sos Tomato
Cili kering( dibasuh dan dipotong-potong pendek)
Tepung Jagung
Air
Gula merah
Garam
Bijan
Bijan digoreng tanpa minyak hingga berwarna perang. Ketepikan.
Kicap manis, sos tiram, sos cili, sos tomato dibancuh bersama sedikit air di dalam periuk. Masukkan cili kering dan masak hingga mendidih dengan api perlahan.
Tambah gula dan garam secukup rasa.
Akhir sekali tambahkan bijan dan juga tepung jagung yg dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah.
Maisya cuma letak fishball, ganmodoki, kangkung, carrot & laksam. Semua bahan(kecuali laksam) direbus sekejap dengan air rebusan ikan bilis. Lepas tu potong kecik-kecik dan gaul dengan sos.
Fishball ni buat sendiri guna resepi yg ni: FISHBALL tapi tambah carrot yg diparut.
Yang ni Ganmodoki(deep-fried fritters made of tofu & vegetables), resepinya di sini: GANMODOKI. Kali ni tak cantik sgt jadinya, asyik melekat di kuali semasa goreng. Maybe adunan terlalu lembik.
Sebelum dibentukkan dan digoreng
Yang dah digoreng
Laksam guna resepi dari Yani di myresipi
Laksam
http://www.myresipi.com/top/detail/185
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
Cara-cara:
Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan tuangkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
Dok cari jugak resepi sos yong tau foo yg simple tapi kebanyakannya complicated so Maisya bantai je campur segala jenis sos..he..he..
SOS
Kicap Manis
Sos Tiram
Sos Cili
Sos Tomato
Cili kering( dibasuh dan dipotong-potong pendek)
Tepung Jagung
Air
Gula merah
Garam
Bijan
Bijan digoreng tanpa minyak hingga berwarna perang. Ketepikan.
Kicap manis, sos tiram, sos cili, sos tomato dibancuh bersama sedikit air di dalam periuk. Masukkan cili kering dan masak hingga mendidih dengan api perlahan.
Tambah gula dan garam secukup rasa.
Akhir sekali tambahkan bijan dan juga tepung jagung yg dibancuh dengan air untuk memekatkan kuah.
Ulasan
nak tumpang makan tu tak leh la sebab dah habih..he..he..
kat fp mamazieza ke kak ana? Rasanya mamazieza tak update lagik fp dia....
cuba teka yg mana satu akak ? ...hu..hu..dah betuilah tu
hah..betul pun Bal teka...muda lagi Kak Maisya..comel je..
fish ball UK mahal la..buat sendirik pun mhl,belipun mhl..tak tau nk pakai ikan apa yg murah.sellau pakai ikan haddock,cod.akak,kita buh soda sikit dlm fishball tuh..besh.
kak,kiranya laksam tu sama dgn laksam kita selalu mkn la kan?
ada facebook tak?kalau ada.add my name-ctnik
memang ada jumpa resepi tu kat myresipi tapi malas nak buat...he..he..
bubuh soda ek ...nanti boleh cuba.
laksam tu memang laksam yg biasa tu la..saja je tambah bagi kenyang sikit makan...he..he..
facebook tu ada tapi macamana nak add...carik nama ctnik tak de pun( not very familiar dgn facebook punya application ni)