Homemade Sardine
Jom kita buat homemade sardine plak....terjumpa resepi ni dari blog Mat Gebu. Resepinya sempoi je cuma kena ada pressure cooker la...memang serupa je rasa macam yg beli dlm tin tu...so sapa yg takut nak beli sardin dlm tin tu bolehlah cuba buat sendiri.
Maisya buat ni malas nak sukat-sukat so letak je bahan sesedap rasa tapi terkurang air le plak so kuahnya agak pekat...kalau ikut bebetul sukatan yg diberi should be ok.
HOME MADE SARDINE
http://tiffinbiru.blogspot.com/2009/03/home-made-sardine.html
BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ikan tuna/sardin
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih*
80 g bawang merah*
20 g halia*(dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
Ikan dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya & ekor. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.
ni dah buat sambal sardin
Maisya buat ni malas nak sukat-sukat so letak je bahan sesedap rasa tapi terkurang air le plak so kuahnya agak pekat...kalau ikut bebetul sukatan yg diberi should be ok.
HOME MADE SARDINE
http://tiffinbiru.blogspot.com/2009/03/home-made-sardine.html
BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ikan tuna/sardin
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak
25 g bawang putih*
80 g bawang merah*
20 g halia*(dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
2 1/2 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
Ikan dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya & ekor. Perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.
Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2. Nak buat sandwich pun boleh, nak cicah dengan roti pun boleh..atau goreng macam kita masak sardine biasa.
ni dah buat sambal sardin
Ulasan
kalau tak de periuk tekanan tu mungkin boleh jugak jadik dari segi rasa tapi tulang ikan tu tak jadik lembut la macam yg dlm tin.
akak mai umah amik award ya..
sedap kan lauk sardin..tak payah lauk lain dah.
Aishah,
Akak dah pi ambik...tq
MamaFaMi,
Saja teringin nak cuba...lagipun sekarang sardin dlm tin tu dah mahal la..