Birthday Cakes
Tayang gambo kek yg dah basi ni....bulan 3 was my bday, lepas tu bulan 4 bday hubby dan jugak anak no 2, ni kek yg dibuat utk meraikan hari-hari tersebut.
Sekarang ni sgt malas utk mendeko sebab ada si kecik ni yg suka mengekor masuk ke dapur , lepas tu bergayut kat kaki kita...hu..hu..memang la start buat masa dia tido tapi sebabkan org amatur macam kita ni nak deko sebijik kek pun berejam-jam so dari dia tido sampai dia terjaga pun tak siap-siap jugak!
Lepas ni berehat sekejap dari buat bday cake ...bulan 8,9,10 nanti berderet plak bday anak-anak.
23/3/2010
---------------
So... for my bday cuma kek togel je. Guna resepi yg dapat sambutan hangat kat forum cari. The cake suppose to be moist tapi Maisya buat tak jadik moist le plak. Dari post mortem yg dibuat kemungkinan Maisya bakar lama sangat or sebab Maisya byk sgt kurangkan gula. Ada terbaca yg kuantiti gula juga memainkan peranan penting utk menentukan moist atau tidaknya sebuah kek tu. Ok nanti bila-bila akan dicuba lagi.
Resepi ni guna self raising flour, tapi Maisya jarang beli tepung ni so guna tepung biasa je then tambah baking powder...actually tak berapa pasti nak letak byk mana baking powder tu sebab ikut formulanya: untuk 1 cawan tpg kena add 1 1/2 sudu teh baking powder...Maisya buat double dari sukatan...so kalau ikutkan tepung yg digunakan 310 g , lebih kurang 2 setengah cawan dah ...jadiknya baking powder kena 4 1/2 sudu teh? Rasa macam byk sgt so Maisya just guna 3 sudu teh je...nasib baik naik ok jer...so kalau nak buat kek ni, guna la self raising flour ye.. tak payah pening nak pikir lagi!
RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHEILA MAMBO
resepi diambil dari http://bakingnsuch.blogspot.com/2010/02/rich-marble-chocolate-cake-sheila-mambo.html
Bahan-bahan :-
125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan
125 gm mentega
125 gm gula kastor
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair [atau susu segar]
1/2 sdt esen vanila
Cara-cara :-
Panaskan oven terlebih dahulu.
Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian dimasukkan dark coklat yg telah dicairkan. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping.
2/4/2010
-------------
Untuk bday hubby plak Maisya try resepi yg guna mayonis. Tapi masa buat ni tak de serbuk koko so pandai-pandai pi ganti dengan milk chocolate( coklat yg biasa kita makan tu...he..he...) ...hasilnya warna kek ni tak gelap( tak cantik ) ...rasa pun tak berapa syok la...tu la gatai pi derhaka kat resepi kan. Kek pun jadik crumbly sikit.
So rasanya tak payah la letak resepi tu....sebab dah caca marba diubah sana-sini. Kalau jadik ok boleh la nak share kan...hu..hu..
Time ni rajin la sikit nak deko...guna buttercream je , perasa koko dan yg warna gelap sikit tu ada tambah serbuk kopi sikit.
21/4/2010
-------------
Oklah, utk bday anak plak buat kek coklat....yang ni alhamdulillah jadik perfect berbanding 2 kek yg kat atas...hu..hu...Yang tak perfectnya part deko...hajat nak buat gambo Snow White guna teknik frozen buttercream transfer tapi tak menjadi jugak cubaan kali ni seperti cubaan-cubaan yg lalu....lain kali kena lukis direct je la atas kek lagik senang. So inilah hasilnya , yg dah hilang rupa Snow White (tapi yg peliknya anak masih boleh cam tu gambo Snow White...ha..ha.). Untuk topping dia tak berapa jadik...Maisya ikut resepi yg sekali dgn resepi kek ni tapi gula tak larut dan rasa macam berpasir sikit...lepas tu pi gatal tangan tambah tepung jagung sikit, kononnya nak bagi stabil la kan...hasilnya bila sejuk topping jadik retak seribu. Apa-apa je la...yg penting rasa dah sedap!
HERSHEY'S "PERFECTLY CHOCOLATE" Chocolate Cake
resepi dari website Hersyey
Ingredients:
2 cups sugar
1-3/4 cups all-purpose flour
3/4 cup HERSHEY'S Cocoa
1-1/2 teaspoons baking powder
1-1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 teaspoons vanilla extract
1 cup boiling water
Directions:
1. Heat oven to 350°F. Grease and flour two 9-inch round baking pans.
2. Stir together sugar, flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt in large bowl. Add eggs, milk, oil and vanilla; beat on medium speed of mixer 2 minutes. Stir in boiling water (batter will be thin). Pour batter into prepared pans.
3. Bake 30 to 35 minutes or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. Frost with "PERFECTLY CHOCOLATE" CHOCOLATE FROSTING. 10 to 12 servings.
VARIATIONS:
ONE-PAN CAKE: Grease and flour 13x9x2-inch baking pan. Heat oven to 350° F. Pour batter into prepared pan. Bake 35 to 40 minutes. Cool completely. Frost.
THREE LAYER CAKE: Grease and flour three 8-inch round baking pans. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pans. Bake 30 to 35 minutes. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. Frost.
BUNDT CAKE: Grease and flour 12-cup Bundt pan. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pan. Bake 50 to 55 minutes. Cool 15 minutes; remove from pan to wire rack. Cool completely. Frost.
CUPCAKES: Line muffin cups (2-1/2 inches in diameter) with paper bake cups. Heat oven to 350°F. Fill cups 2/3 full with batter. Bake 22 to 25 minutes. Cool completely. Frost. About 30 cupcakes.
"PERFECTLY CHOCOLATE" CHOCOLATE FROSTING
1/2 cup (1 stick) butter or margarine
2/3 cup HERSHEY'S Cocoa
3 cups powdered sugar
1/3 cup milk
1 teaspoon vanilla extract
Melt butter. Stir in cocoa. Alternately add powdered sugar and milk, beating to spreading consistency. Add small amount additional milk, if needed. Stir in vanilla. About 2 cups frosting.
Sekarang ni sgt malas utk mendeko sebab ada si kecik ni yg suka mengekor masuk ke dapur , lepas tu bergayut kat kaki kita...hu..hu..memang la start buat masa dia tido tapi sebabkan org amatur macam kita ni nak deko sebijik kek pun berejam-jam so dari dia tido sampai dia terjaga pun tak siap-siap jugak!
Lepas ni berehat sekejap dari buat bday cake ...bulan 8,9,10 nanti berderet plak bday anak-anak.
23/3/2010
---------------
So... for my bday cuma kek togel je. Guna resepi yg dapat sambutan hangat kat forum cari. The cake suppose to be moist tapi Maisya buat tak jadik moist le plak. Dari post mortem yg dibuat kemungkinan Maisya bakar lama sangat or sebab Maisya byk sgt kurangkan gula. Ada terbaca yg kuantiti gula juga memainkan peranan penting utk menentukan moist atau tidaknya sebuah kek tu. Ok nanti bila-bila akan dicuba lagi.
Resepi ni guna self raising flour, tapi Maisya jarang beli tepung ni so guna tepung biasa je then tambah baking powder...actually tak berapa pasti nak letak byk mana baking powder tu sebab ikut formulanya: untuk 1 cawan tpg kena add 1 1/2 sudu teh baking powder...Maisya buat double dari sukatan...so kalau ikutkan tepung yg digunakan 310 g , lebih kurang 2 setengah cawan dah ...jadiknya baking powder kena 4 1/2 sudu teh? Rasa macam byk sgt so Maisya just guna 3 sudu teh je...nasib baik naik ok jer...so kalau nak buat kek ni, guna la self raising flour ye.. tak payah pening nak pikir lagi!
RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHEILA MAMBO
resepi diambil dari http://bakingnsuch.blogspot.com/2010/02/rich-marble-chocolate-cake-sheila-mambo.html
Bahan-bahan :-
125 gm dark coklat, dicincang dan dicairkan
125 gm mentega
125 gm gula kastor
2 bj telur, dipukul ringan
155 gm tepung naik sendiri
80 ml susu cair [atau susu segar]
1/2 sdt esen vanila
Cara-cara :-
Panaskan oven terlebih dahulu.
Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
Masukkan telur sedikit demi sedikit dan esen vanila. Pukul lagi.
Tuang susu dan selang seli dengan tepung. Gaul adunan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
Satu bahagian dimasukkan dark coklat yg telah dicairkan. Manakala satu bahagian dibiarkan kosong.
Griskan loyang. Tuang adunan plain diikuti adunan coklat. Lakukan sehingga habis kesemua adunan. Lorekkan dgn garfu atau toothpick untuk menampakkan corak.
Bakar pada suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dan bolehlah dihias dengan topping.
2/4/2010
-------------
Untuk bday hubby plak Maisya try resepi yg guna mayonis. Tapi masa buat ni tak de serbuk koko so pandai-pandai pi ganti dengan milk chocolate( coklat yg biasa kita makan tu...he..he...) ...hasilnya warna kek ni tak gelap( tak cantik ) ...rasa pun tak berapa syok la...tu la gatai pi derhaka kat resepi kan. Kek pun jadik crumbly sikit.
So rasanya tak payah la letak resepi tu....sebab dah caca marba diubah sana-sini. Kalau jadik ok boleh la nak share kan...hu..hu..
Time ni rajin la sikit nak deko...guna buttercream je , perasa koko dan yg warna gelap sikit tu ada tambah serbuk kopi sikit.
21/4/2010
-------------
Oklah, utk bday anak plak buat kek coklat....yang ni alhamdulillah jadik perfect berbanding 2 kek yg kat atas...hu..hu...Yang tak perfectnya part deko...hajat nak buat gambo Snow White guna teknik frozen buttercream transfer tapi tak menjadi jugak cubaan kali ni seperti cubaan-cubaan yg lalu....lain kali kena lukis direct je la atas kek lagik senang. So inilah hasilnya , yg dah hilang rupa Snow White (tapi yg peliknya anak masih boleh cam tu gambo Snow White...ha..ha.). Untuk topping dia tak berapa jadik...Maisya ikut resepi yg sekali dgn resepi kek ni tapi gula tak larut dan rasa macam berpasir sikit...lepas tu pi gatal tangan tambah tepung jagung sikit, kononnya nak bagi stabil la kan...hasilnya bila sejuk topping jadik retak seribu. Apa-apa je la...yg penting rasa dah sedap!
HERSHEY'S "PERFECTLY CHOCOLATE" Chocolate Cake
resepi dari website Hersyey
Ingredients:
2 cups sugar
1-3/4 cups all-purpose flour
3/4 cup HERSHEY'S Cocoa
1-1/2 teaspoons baking powder
1-1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 eggs
1 cup milk
1/2 cup vegetable oil
2 teaspoons vanilla extract
1 cup boiling water
Directions:
1. Heat oven to 350°F. Grease and flour two 9-inch round baking pans.
2. Stir together sugar, flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt in large bowl. Add eggs, milk, oil and vanilla; beat on medium speed of mixer 2 minutes. Stir in boiling water (batter will be thin). Pour batter into prepared pans.
3. Bake 30 to 35 minutes or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. Frost with "PERFECTLY CHOCOLATE" CHOCOLATE FROSTING. 10 to 12 servings.
VARIATIONS:
ONE-PAN CAKE: Grease and flour 13x9x2-inch baking pan. Heat oven to 350° F. Pour batter into prepared pan. Bake 35 to 40 minutes. Cool completely. Frost.
THREE LAYER CAKE: Grease and flour three 8-inch round baking pans. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pans. Bake 30 to 35 minutes. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely. Frost.
BUNDT CAKE: Grease and flour 12-cup Bundt pan. Heat oven to 350°F. Pour batter into prepared pan. Bake 50 to 55 minutes. Cool 15 minutes; remove from pan to wire rack. Cool completely. Frost.
CUPCAKES: Line muffin cups (2-1/2 inches in diameter) with paper bake cups. Heat oven to 350°F. Fill cups 2/3 full with batter. Bake 22 to 25 minutes. Cool completely. Frost. About 30 cupcakes.
"PERFECTLY CHOCOLATE" CHOCOLATE FROSTING
1/2 cup (1 stick) butter or margarine
2/3 cup HERSHEY'S Cocoa
3 cups powdered sugar
1/3 cup milk
1 teaspoon vanilla extract
Melt butter. Stir in cocoa. Alternately add powdered sugar and milk, beating to spreading consistency. Add small amount additional milk, if needed. Stir in vanilla. About 2 cups frosting.
Ulasan
banyaknya kek.. happy birthday kak, walaupun dah lewat. kek sheila mambo pun dah sampai sini. cantik...rajin kak mendeco. aritu saya ada add link kak di blog saya. jumpa nama kak di forum cari.com. izinkan ya kak...
Kalau Maisya ada kelapangan, harap sudilah ke blog mama dan ambil award untuk blog Maisya ye.
pkbr? lama sungguh x masuk dapur akak :)
wahh berderet2 kek bday dia..sedapnyaa tgk...rambang mata dibuatnya!
kek sheila mambo tu mmg cam best laa
Happy birthday!!!
nmpk sedap sungguh kek tu ya
Ok...tq
MamaFaMi,
Nie baru selesai menggantung award dari mama.
Shima,
Kek Sheila Mambo tu kalau tgk gambo yg org lain buat lagi la nampak menarik...akak punya ni kureng sikit.
blackcardomompods,
tq.