mini cream puff

Mini cream puff, size kecik boleh terus masuk mulut seketui tu..senang anak-anak makan. Ikut resepi dari chef annuar tapi inti dia bubuh homemade whipped cream....sejukkan dalam fridge dulu baru makan....

Cream Puff/Eclair/Choux Paste
Source : Chef anuar

Bahan:
250g air
100g marjerin/mentega
200g tepung gandum (ayak)
6 biji telur
1/2 sudu kecil perasa vanila

Cara:-
1. Campurkan air, marjerin & perasa vanila ke dlm periuk dan panaskan dn api sederhana hingga mendidih (gunakan non stick pan & senduk kayu)
2. Masukkan tepung sedikit? dan kacau rata sehingga menjadi doh.
3. Masukkan doh ke dlm mangkuk pembancuh. Putar hingga doh menjadi sejuk dan masukkan telur sedikit2 sehingga sebati.
4. Masukkan dalam piping beg dan paipkan di atas loyang.
5. Bakar hingga masak dgn suhu 170 darjah celcius selama 15 mins dah sejukkan. (maisya bakar dalam 25 minit )
6. Hiaskan dgn cooking choc/custard

Tips:
1. Nak tahu cream puff dah masak atau belum, cuba perhatikan pada puff tersebut. kalau masih ada keluar buih-buih kat badan puff, jangan buka pintu oven. bila buih2 tu dah hilang, puff dah masak le.
2. Gunakan suhu oven yang lebih tinggi dari yang biasa digunakan untuk bakar kek
3. Jangan buka oven sebelum betul-betul masak, nanti dia penyet


Nie resepi yg maisya guna utk buat inti dia

WHIPPED CREAM FROSTING FOR CAKE
Printed from COOKS.COM

2 tbsp. flour1/2 c. milk
Cook, stirring constantly, until thick and SMOOTH. Cool. (Do not use this mixture until it is really cool).

1/2 c. shortening-Beat 4 minutes.
Add
1/2 c. granulated sugar-Beat 4 minutes.
Add
1 tsp. vanilla-Beat 4 minutes.
Add
Cool flour mixture-Beat 4 minutes.
The more you beat, the better it is! Double the recipe for large 3 layer cake.

Ulasan