Pisang Sos Karamel
Resepi ni maisya ambik dari satu website indonesia. Resepinya ditulis dalam bahasa sana so maisya agak-agak jer maksudnya. Sesapa yang boleh translate meh bagitau kat maisya betui ke idak apa yang maisya buat. Rasa dia ok cuma pisang yg maisya guna tu tak berapa masak lagik so terasa kelat pisang tu...he...he..nanti kena cuba dgn pisang yg betul-betul masak ranum.
Ok ni original resepinya
Pisang Saus Karamel
Posted by kwek2 under Cemilan Manis
http://thearisan.com/resep/?p=295
Bahan :
8 buah pisang raja masak
3 sdm mentega
50 gr kacang mede/kenari/almond panggang, cincang kasar
1 sdm kismis, endam air hanga sampai mekar, tiriskan
Saus Karamel :
75 gr gula pasir
50 ml air panas
1 sdm jeruk lemon
Cara membuat:
1. Kupas pisang, buang sulur-sulur (seperti benang) yang menempel pada daging pisang sampai bersih, sisihkan.
2. Panaskan mentega dalam wajan datar, masukkan pisang, goreng dengan api kecil, balik-balikkan sampai kedua sisi pisang kecoklatan, angkat. Pipihkan pisang dengan punggung sendok, sisihkan.
3. Saus karamel : panaskan wajan antilengket lalu tuang gula pasir. Diamkan sampai gula hangus dan larut. Tambahkan air panas dan air lemon sedikit-sedikit sambil diaduk sampai karamel larut. Setelah saus berwarna kuning keemasan, angkat dari api, aduk rata.
4. Penyajian : Taruh dan susun pisang di atas piring saji, tuang saus karamel diatasnya, taburi kacang cincang dan kismis. Sajikan selagi hangat
Yang ni apa yg maisya paham ler
Pisang Sos Karamel
Posted by kwek2 under Cemilan Manis
http://thearisan.com/resep/?p=295
Bahan :
8 biji pisang raja masak
3 sudu besar mentega
50 g kacang, cincang kasar ( maisya guna kacang tanah yg dah dikisar halus )
1 sudu besar kismis, rendam dalam air panas sampai kembang, toskan( tak bubuh pun)
Sos Karamel :
75 g gula pasir
50 ml air panas
1 sudu besar air perahan lemon (maisya guna air perahan limau kasturi jer)
Cara membuat:
1. Kupas pisang, buang sulur-sulur (seperti benang) yang ada pada pisang sampai bersih,
2. Panaskan mentega dalam kuali, masukkan pisang, goreng dengan api kecil, balik-balikkan sampai kedua sisi pisang kecoklatan, angkat. Penyetkan pisang dengan menggunakan punggung senduk, ketepikan.
3. Sos karamel : panaskan non-stick pan dan tuang gula pasir. Biar sampai gula hangus dan larut. Tambahkan air panas dan air lemon sedikit-sedikit sambil dikacau sampai karamel larut. Setelah sos berwarna kuning keemasan, angkat dari api4. Penyajian : susun pisang di atas piring , tuang sos karamel diatasnya, taburkan kacang cincang dan kismis. Hidangkan semasa panas.
Ulasan