Strawberry Chiffon
Kek lagi?....he....he...
Resepi ni ambik kat fotopages MamaFaMi, resepi dari chef Alex Goh.
KEK CHIFFON PERASA ASAS
chef Alex Goh
Bahan-bahan :
4 kuning telur (medium size)
115 ml air
85 ml minyak sayuran
1/4 sudu teh garam
100 g gula (maisya kisar halus)
150 g tepung
1 sudu teh serbuk penaik
Maisya tambahkan sedikit Strawberry Emulco
(B)
4 putih telur (medium size)
90 g gula (maisya kisar halus)
1/8 sudu teh cream of Tartar (maisya guna jus limau nipis)
Kaedah penyediaan :
1. Tuang kuning telur, gula dan minyak sayuran ke dalam mangkuk pengadun.
2. Tambah baki bahan-bahan ramuan di (A) ke dalam mangkuk.
3. Adun (A) sehingga tida berbintil-bintil. Ketepikan sebentar.
4. Pukul putih telur di (B) sehingga lembut dan kembang. Tambah gula dan krim tartar. Terus memukul hingga pekat.(soft peak)
5. Adun (A) dan (B) sehingga sebati. Bakar pada suhu 175 C selama 40 minit. Segera balikkan bila dikeluarkan daripada ketuhar. Biarkan ia sejuk. Bila kek sudah sejuk, keluarkannya daripada acuan.
*Maisya bakar dgn suhu 180 C, api atas dan bawah selama 40 minit. Letak loyang atas tray dan letak di rak bawah sekali.
*jangan gris loyang dengan butter etc
Resepi ni ambik kat fotopages MamaFaMi, resepi dari chef Alex Goh.
KEK CHIFFON PERASA ASAS
chef Alex Goh
Bahan-bahan :
4 kuning telur (medium size)
115 ml air
85 ml minyak sayuran
1/4 sudu teh garam
100 g gula (maisya kisar halus)
150 g tepung
1 sudu teh serbuk penaik
Maisya tambahkan sedikit Strawberry Emulco
(B)
4 putih telur (medium size)
90 g gula (maisya kisar halus)
1/8 sudu teh cream of Tartar (maisya guna jus limau nipis)
Kaedah penyediaan :
1. Tuang kuning telur, gula dan minyak sayuran ke dalam mangkuk pengadun.
2. Tambah baki bahan-bahan ramuan di (A) ke dalam mangkuk.
3. Adun (A) sehingga tida berbintil-bintil. Ketepikan sebentar.
4. Pukul putih telur di (B) sehingga lembut dan kembang. Tambah gula dan krim tartar. Terus memukul hingga pekat.(soft peak)
5. Adun (A) dan (B) sehingga sebati. Bakar pada suhu 175 C selama 40 minit. Segera balikkan bila dikeluarkan daripada ketuhar. Biarkan ia sejuk. Bila kek sudah sejuk, keluarkannya daripada acuan.
*Maisya bakar dgn suhu 180 C, api atas dan bawah selama 40 minit. Letak loyang atas tray dan letak di rak bawah sekali.
*jangan gris loyang dengan butter etc
Ulasan
cantik gebu kek chiffon strawberry tu.
re: T/kasih atas ucapan..kak amal pun buat kek strawberry gak.
kek kak amal tu ada buah strawberry betul...bestnya. Maisya punya kek ni guna perasa strawberry je la...
Index,
tu pun belum puas hati lagik sebenarnya....
Cantik sekali kek chiffon maisya.kak linda pun ada kena wat utnuk majlis kawin nanti.Cuatomer nak kek kawin chiffon.Hajimete da kedo ne..
ye ke? keluar error ke or page 'berat' ke camna?
kek chiffon utk wedding kek? Mencabar gak tu coz kek ni macam fragile kan.
shima,
betul tu, macam kapas je...rasanya boleh jugak kalau guna loyang biasa.
memang gebus....