Apam Indon




APAM INDON
Resepi asal: Blackmore Forum Cari
Sumber resepi: http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/04/apam-indon.html


5 biji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna


Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
Sediakan loyang ukuran 9 inci
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper


Ayakkan tepung bersama baking powder.
Campurkan garam ke dalam susu.
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.


Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna


*Lapisan pertama dan terakhir Maisya letak choc paste
*lapisan tengah maisya bahagi kepada 2(plain dan merah)dan marblekan dia( tapi tak berapa nampak plak effect marblenya tu)

Ulasan

rahel berkata…
Salam Maisha..
rajinnya awak buat apam indon..agaknya Rahel je yg tak terbuat2 apam indon ni..