Pulut Durian

Tengah musim sekarang ni so buat jugaklah entry pasal durian ...sebenarnya kat rumah ni selalunya durian tu habis makan macam tu je tak sempat nak buat kuih ke kek ke pengat ...anak-anak bukan makan sgt durian, maisya & hubby le yg byk makannya...lepas tu malam tak nyenyak tido sebab hangat!! Kalau rumah ada aircond best jugak...haritu kami pakat tido kat living room je...kipas syiling on, tambah lagi kipas berdiri tu 2 bijik..ha...ha..

Pulut durian ni rasanya dulu-dulu tak biasa makan...kalau durian gaul dengan nasi tu biasa jugak tengok. Durian makan dengan pulut & santan ni kiranya sesuatu yg agak baru bagi maisya....sedap memang sedap tapi tak boleh makan byk ye...

Pulut Durian

untuk pulutnya:
2 cawan beras pulut - dibersihkan dan direndam lebih kurang 3 jam
2 cawan air
Daun pandan

Toskan pulut, masukkan ke dalam loyang dan tambahkan 2 cawan air. Letakkan jugak daun pandan. Kukus hingga masak( dalam 20 minit )

untuk santannya:
Santan - agak-agaklah kepekatannya ye
Garam
Daun Pandan

Masak santan bersama garam dan daun pandan dengan api perlahan hingga mendidih.

bahan lain:
Gula
Durian

cara makannya:
letakkan pulut dan isi durian di dalam pinggan, tuangkan santan dan taburkan gula sedikit.

Ulasan

akakerin berkata…
Hai Maisya, 2-3 hari tak online, tengok2 dah byk. resepi maisya letak !
umeboshi berkata…
ahahha..hubby kiter peminat durian. kiter lak,durian ni kurengg..cuma, bila dah jadik kuih ke, bubur ke, tempoyak ke..ligat!
Maisya berkata…
akakerin,
terajin plak minggu ni..he..he..

noora,
akak dua-dua pon laju je makan....tapi hubby akak tak makan tempoyak...
Bal aka Zai berkata…
Kak Maisya kat sini panggil serawa..sedap kan kak maisya..
Maisya berkata…
bal,
serawa tu bukan pengat/bubur ke?

kalau serawa durian = durian dimasak bersama santan dan gula merah

yang ni durian tu tak dimasak
Bal aka Zai berkata…
oh..baru bal perasan kak maisya just letak durian segar x ..a'ah Serawa durian masak sama santan..Bal sama guna gula kasar..tu yg putih lbh kurang dlm gambar.