Tempe Goreng Berempah
Selalu goreng dengan garam kunyit je...kali ni buat yg lain sikit...jumpa resepi ni kat fotopages Shima. Sambal kicap tu tak buat pun sebab malas.
TEMPE GORENG BEREMPAH
resepi asal: majalah saji/Kak Muza (FRD)
http://shima27.fotopages.com/?entry=1560743
6 keping tempe - dipotong
10 ulas bwg merah - ditumbuk/kisar
3 ulas bwg putih - ditumbuk/dikisar
125gm rempah kari daging
1 sudu teh perencah ikan bilis (maisya tak letak)
60gm tepung jagung
1 sudu besar cili kisar
garam
sedikit air
500gm minyak masak (utk menggoreng)
sambal kicap:
5 tangkai cili merah - ditumbuk/dikisar
3 tangkai cili padi - ditumbuk/dikisar
125gm kicap pekat
5 sudu kecil gula - adjust ikut rasa
3 sudu kecil sos cili & sos tomato - adjust sendiri
** kicap cair secukupnya – kalau perlu
CARA:
1. satukan bhn2 kisar/tumbuk dgn rempah kari, perencah ikan bilis, tepung jagung, air & garam..gaul rata & adunan mesti pekat
2. ambil tempe & celupkan/sapu rata dgn pes...perap seketika
3. panaskan minyak...goreng tempe hingga perang & garing...toskan.
4. hidang bersama sambal kicap.
resepi asal: majalah saji/Kak Muza (FRD)
http://shima27.fotopages.com/?entry=1560743
6 keping tempe - dipotong
10 ulas bwg merah - ditumbuk/kisar
3 ulas bwg putih - ditumbuk/dikisar
125gm rempah kari daging
1 sudu teh perencah ikan bilis (maisya tak letak)
60gm tepung jagung
1 sudu besar cili kisar
garam
sedikit air
500gm minyak masak (utk menggoreng)
sambal kicap:
5 tangkai cili merah - ditumbuk/dikisar
3 tangkai cili padi - ditumbuk/dikisar
125gm kicap pekat
5 sudu kecil gula - adjust ikut rasa
3 sudu kecil sos cili & sos tomato - adjust sendiri
** kicap cair secukupnya – kalau perlu
CARA:
1. satukan bhn2 kisar/tumbuk dgn rempah kari, perencah ikan bilis, tepung jagung, air & garam..gaul rata & adunan mesti pekat
2. ambil tempe & celupkan/sapu rata dgn pes...perap seketika
3. panaskan minyak...goreng tempe hingga perang & garing...toskan.
4. hidang bersama sambal kicap.
Ulasan
Tengok tempe..dah terbayang lontong..letak tempe banyak2 best ni...
nie pun antara menu time malas..he..he..
bal,
memang sedap
kak amal,
maisya ni kalau tempe yg tak goreng tu kurang minat sikit la..
che'iza,
tq sudi datang.
ha ah...akak dok kulim. Zira kat Alor Setar kan...dekat je kita ni
no problem