Tempe Goreng Berempah


Selalu goreng dengan garam kunyit je...kali ni buat yg lain sikit...jumpa resepi ni kat fotopages Shima. Sambal kicap tu tak buat pun sebab malas.
TEMPE GORENG BEREMPAH
resepi asal: majalah saji/Kak Muza (FRD)
http://shima27.fotopages.com/?entry=1560743

6 keping tempe - dipotong
10 ulas bwg merah - ditumbuk/kisar
3 ulas bwg putih - ditumbuk/dikisar
125gm rempah kari daging
1 sudu teh perencah ikan bilis (maisya tak letak)
60gm tepung jagung
1 sudu besar cili kisar
garam
sedikit air
500gm minyak masak (utk menggoreng)

sambal kicap:
5 tangkai cili merah - ditumbuk/dikisar
3 tangkai cili padi - ditumbuk/dikisar
125gm kicap pekat
5 sudu kecil gula - adjust ikut rasa
3 sudu kecil sos cili & sos tomato - adjust sendiri
** kicap cair secukupnya – kalau perlu

CARA:
1. satukan bhn2 kisar/tumbuk dgn rempah kari, perencah ikan bilis, tepung jagung, air & garam..gaul rata & adunan mesti pekat
2. ambil tempe & celupkan/sapu rata dgn pes...perap seketika
3. panaskan minyak...goreng tempe hingga perang & garing...toskan.
4. hidang bersama sambal kicap.

Ulasan

umeboshi berkata…
kiter pun suka tempe grg rempah. tokoro de, award tu tenkiu ek. nanti kiter boh kat blog kiter. eheheh
Bal aka Zai berkata…
Bal goreng tak letak rempah,,mesti lbh sedap kalu ada rempah.
kak amal berkata…
Salam maisya,
Tengok tempe..dah terbayang lontong..letak tempe banyak2 best ni...
che'iza berkata…
hai maisya .... first time masuk ni.... nice idea n tips..... tak de shoutbox so tinggal jejak kat sini eh.......
Maisya berkata…
noora,
nie pun antara menu time malas..he..he..

bal,
memang sedap

kak amal,
maisya ni kalau tempe yg tak goreng tu kurang minat sikit la..

che'iza,
tq sudi datang.
zira berkata…
salam kak maisya..tempe goreng berempah nih mmg sedap..akak dok kulim ka?
Maisya berkata…
zira,
ha ah...akak dok kulim. Zira kat Alor Setar kan...dekat je kita ni
che'iza berkata…
Maisya... nak mintak kebenaran nak add ni eh....
Maisya berkata…
che'iza,
no problem