Manju


Mushi Manju = Japanese steamed cake

Bahan:
tepung beras/tepung gandum
baking powder
gula
air
pewarna(jika mahu)
inti kacang merah

Cara:
Larutkan gula dlm air( guna air suam supaya senang larut ).
Tuangkan air gula ke dalam campuran tepung dan baking powder sedikit-sedikit hingga dapat adunan yg dapat dibentuk
Ambil sedikit adunan dan leperkan, isikan dgn kacang merah dan balutkan. Boleh bentukkan bulat sahaja atau bolehlah nak buat bentuk apa pun.
Susun dalam loyang yg dah disapu minyak, atau lapik dengan baking sheet for each...jangan letak rapat-rapat sebab dia akan mengembang masa masak.
Kukus dengan api sederhana lebih kurang 15 minit.

#resepi sebenar guna tepung beras or tepung gandum tapi maisya tersilap ler terguna tepung pulut plak...hu..hu..hu.. . Tak pe lah...jadik ala-ala mochi rasanya.

complete recipe boleh tengok sini http://konny.fc2web.com/info/recipe_mushimanju_e.html

Ulasan