Popia Basah
Kali kedua buat popia basah. Masa kali pertama dulu maisya guna sepenuhnya resepi k.Dewi, boleh tengok page ni utk resepi tu POPIA BASAH. Kali ni maisya gabungkan resepi k.Dewi dan jugak kat Maizana dari FNR. Nie resepi dari K.Maizana pulak...bolehlah pilih nak cuba yg mana satu. Tak banyak beza pun sebenarnya. Kali ni kulit dia agak tebal le plak..tak pe lah...habis jugak! Maisya tak taruh tauhu dalam inti tu sebab tak berapa suka.
POPIA BASAH
recipe posted by Maizana at FNR
A: KULIT POPIA
1kg tepung gandum
1 litre air
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil garam
Masukkan cuka makan dan garam kedalam air. Bancuh tepung di dalam bekas.. dan biarkan lebih kurang 1 jam. Gunakan tangan untuk membuat kulit popia.
B: BAHAN SOS
250 g lada kering, buang biji, rebus dan blend
200 g kurma (tanpa biji) atau ksimis hitam
Gula pasir/ perang secukup rasa (1/2 cawan), jika ingin rasa manis lebihkan sedikit.
Blend lada dan kurma berasingan. Masukkan dalam periuk.. masak dengan api perlahan hingga hamppir pekat. Masukkan gula dan masak lagi hinga betul2 pekat
Kacang tanah, disangai dan ditumbuk halus
C: BAHAN INTI
Kacang Panjang (hiris kecil2)
Taugeh
Kedua-duanya kacang panjang dan tauge dicelur dan ditoskan
Udang Kertas digaul dengan tepung jagung dan digoreng (deep frying) kemudian di cincang halus atau blend kasar.
Bawang merah dihiris nipis
Sedikit serbuk kunyit
Tahu di hancurkan
Sengkuang di hiris halus memanjang
Minyak untuk menumis
Sedikit garam
Panaskan minyak, masukkan bawang merah.. tumis hingga garing, masukkan tahu hancur dan akhir sekali masukkan sengkuang. Kacau sebentar dan toskan
CARA MENGHIDANG;
Sapukan kulit popia dengan sos.
Taburkan kacang tumbuk
Letakkan kacang panjang dan taugeh
Letakkan Sengkuang
Gulung seperti membuat kuih ketayap
1kg tepung gandum
1 litre air
1 sudu kecil cuka makan
1 sudu kecil garam
Masukkan cuka makan dan garam kedalam air. Bancuh tepung di dalam bekas.. dan biarkan lebih kurang 1 jam. Gunakan tangan untuk membuat kulit popia.
B: BAHAN SOS
250 g lada kering, buang biji, rebus dan blend
200 g kurma (tanpa biji) atau ksimis hitam
Gula pasir/ perang secukup rasa (1/2 cawan), jika ingin rasa manis lebihkan sedikit.
Blend lada dan kurma berasingan. Masukkan dalam periuk.. masak dengan api perlahan hingga hamppir pekat. Masukkan gula dan masak lagi hinga betul2 pekat
Kacang tanah, disangai dan ditumbuk halus
C: BAHAN INTI
Kacang Panjang (hiris kecil2)
Taugeh
Kedua-duanya kacang panjang dan tauge dicelur dan ditoskan
Udang Kertas digaul dengan tepung jagung dan digoreng (deep frying) kemudian di cincang halus atau blend kasar.
Bawang merah dihiris nipis
Sedikit serbuk kunyit
Tahu di hancurkan
Sengkuang di hiris halus memanjang
Minyak untuk menumis
Sedikit garam
Panaskan minyak, masukkan bawang merah.. tumis hingga garing, masukkan tahu hancur dan akhir sekali masukkan sengkuang. Kacau sebentar dan toskan
CARA MENGHIDANG;
Sapukan kulit popia dengan sos.
Taburkan kacang tumbuk
Letakkan kacang panjang dan taugeh
Letakkan Sengkuang
Gulung seperti membuat kuih ketayap
Ulasan