Ohagi

Ohagi is one of my favourite Japanese Food. OHAGI = soft glutinous rice-balls covered with sweet azuki bean-paste.

SWEET AZUKI BEAN-PASTE
150g azuki bean/red bean
250ml water
180g sugar
salt

-rendam kacang merah beberapa jam
-masak dengan sedikit air hingga mendidih, buang air tu dan ganti dengan air baru.
-masak sekali lagi hingga mendidih, buang air tu.
-masukkan kacang tadi bersama 250ml air ke dalam pressure cooker. Close lid, bring to high pressure, lower heat on stove and pressure cook for 8 minutes. Release the pressure, remove the lid.
-tambah gula dan masak hingga air kering, kacau-kacau selalu.
-tambah garam sejurus sebelum padam api
-gaul-gaulkan kacang tu hingga jadi separuh hancur, sejukkan

GLUTINOUS RICE BALLS
150g beras pulut
220ml air

-basuh dan rendam beras pulut beberapa jam
-masukkan beras pulut dan 220ml air ke dalam loyang dan kukus dengan api besar 15 minit, angkat dan gaul-gaulkan kemudian kukus lagi 10 minit.
-bila dah masak, tumbuk-tumbuk pulut tu hingga jadik separuh hancur
-biarkan sejuk sedikit
-basahkan tangan dengan air dan bahagikan pulut kepada 8 bahagian dan bulat-bulatkan.

OHAGI
ambil sedikit azuki bean paste dan spread atas tapak tangan or plastik, letak rice ball tadi di tengah dan bungkus/balut dengan azuki bean paste tu. Bulat-bulatkan.

Ulasan