Serimuka
Sekali-sekala buat kuih tradisional ni ok jugak kan...cuma kali ni maisya buat utk hidang kat org so dapat makan sisa-sisa dia jer sikit...sedap plak. Bahagian bawah tu guna resepi kak liza dan bahagian atas tu pulak resepi Rashidah dari Resepi Net. Resepi asal suruh masak dulu adunan lapisan atas tu hingga naik wap, tapi maisya malas so terus tuang jer atas lapisan pulut tu dan kukus. Nasib baik menjadik jugak!
Serimuka
Lapisan bawah:
2 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan cair
sedikit garam
-Basuh dan rendam beras pulut selama beberapa jam. Toskan
-Masukkan beras pulut, santan dan garam ke dalam loyang dan kukus dengan api besar 15 minit. Buka penutup dan gaul rata pulut.
-Kukus lagi 10 minit
-Gaul rata dan isikan ke dalam loyang lain yg dah disapu minyak. Tekan-tekan supaya padat. Kukus semula untuk 5 minit.
-Cucuk-cucuk bahagian permukaan pulut dgn garfu.
Lapisan atas:
100 g gula pasir
1 tbs tepung jagung
1 tbs tepung gandum
12.5 oz santan
3 biji telor (small size)
1/4 ts vanilla & garam
5 helai Daun Pandan
-Bancuhkan semua bahan di atas dan tapis
-Curahkan adunan ke atas lapisan pulut.
-Kukus lagi selama 30 min atau hingga masak.
Serimuka
Lapisan bawah:
2 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan cair
sedikit garam
-Basuh dan rendam beras pulut selama beberapa jam. Toskan
-Masukkan beras pulut, santan dan garam ke dalam loyang dan kukus dengan api besar 15 minit. Buka penutup dan gaul rata pulut.
-Kukus lagi 10 minit
-Gaul rata dan isikan ke dalam loyang lain yg dah disapu minyak. Tekan-tekan supaya padat. Kukus semula untuk 5 minit.
-Cucuk-cucuk bahagian permukaan pulut dgn garfu.
Lapisan atas:
100 g gula pasir
1 tbs tepung jagung
1 tbs tepung gandum
12.5 oz santan
3 biji telor (small size)
1/4 ts vanilla & garam
5 helai Daun Pandan
-Bancuhkan semua bahan di atas dan tapis
-Curahkan adunan ke atas lapisan pulut.
-Kukus lagi selama 30 min atau hingga masak.
Ulasan